Philip Pullman: Vedenpaisumus

Vedenpaisumus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Universumien tomu on mainio fantasiakirjasarja, yksi arvostetuimpia ja palkituimpia. Ei siis ihme, että Philip Pullman tuntee vetoa palata sarjansa pariin vielä parikymmentä vuotta sen alkuperäisen ilmestymisen jälkeen.

Vedenpaisumus aloittaa Lyran kirjat -sarjan, joka sijoittuu aikaan ennen Universumien tomun alkua. Universumien tomun päähenkilö Lyra on Vedenpaisumuksessa vain lievästi salaperäinen vauva, joka on tuotu luostariin hoidettavaksi.

Kirjan päähenkilö on 11-vuotias Malcolm, viereisen majatalon isännän poika, joka auttaa luostarin askareissa silloin tällöin. Malcolm saa kuulla vauvasta ja kiinnostuu, etenkin kun vauva tuntuu kiinnostavan monia muitakin. Malcolm saa myös käsiinsä erityisen tammenterhon, jonka pudottaneelle miehelle tuntuu käyvän köpelösti. Miksi?

Malcolm on utelias ja tunkee nenäänsä asioihin, jotka eivät varsinaisesti hänelle kuulu. Tietäähän sen, mitä siitä seuraa: Malcolm joutuu osaksi merkittäviä, fantasiakirjasarjan arvoisia tapahtumia.

Vedenpaisumus on perinteinen seikkailukertomus, joka etenee suoraviivaisesti haasteesta toiseen. Aina tulee uusi koettelemus, josta selvitään jotenkin, ja sitten matka jatkuu seuraavaan koettelemukseen.

Perinteisiä ovat myös sukupuoliroolit. Malcolm on hyvin perinteinen utelias ja fiksu sankaripoika, joka taitaa rakenteluhommat, ja mukaan tarttuva majatalon palvelustyttö Alice on perinteinen huomion perään äksyilevä vauvanhoivaaja. Voi haukotus.

Pullman on myös asenteilleen uskollinen. Ylimmäistä pahuutta kirjassa edistää kirkko, jonka Konsistorin kirkkokurioikeus on ilkein pahuuden ilmentymä. Kouluihin perustettava kirkollinen Pyhän Aleksanterin legioona taas on jonkinlainen hilpeä uskonnollinen Stasin ja Hitler Jugendin sekoitus. Ei siis uutta auringon alla tässäkään suhteessa.

Vedenpaisumus ei siis ihan räjäyttänyt tajuntaa Universumien tomun tapaan, mutta ehkä olen vain kymmenen vuotta vanhempi ja kyynisempi. Kirja on kuitenkin tuntuvasti runsasta sivumääräänsä joutuisampi luettava ja etenee sen verran mukavasti, että eiköhän ainakin seuraava osa sarjaa tule myös katsastettua.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...