Philip Pullman: Vedenpaisumus

Vedenpaisumus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Universumien tomu on mainio fantasiakirjasarja, yksi arvostetuimpia ja palkituimpia. Ei siis ihme, että Philip Pullman tuntee vetoa palata sarjansa pariin vielä parikymmentä vuotta sen alkuperäisen ilmestymisen jälkeen.

Vedenpaisumus aloittaa Lyran kirjat -sarjan, joka sijoittuu aikaan ennen Universumien tomun alkua. Universumien tomun päähenkilö Lyra on Vedenpaisumuksessa vain lievästi salaperäinen vauva, joka on tuotu luostariin hoidettavaksi.

Kirjan päähenkilö on 11-vuotias Malcolm, viereisen majatalon isännän poika, joka auttaa luostarin askareissa silloin tällöin. Malcolm saa kuulla vauvasta ja kiinnostuu, etenkin kun vauva tuntuu kiinnostavan monia muitakin. Malcolm saa myös käsiinsä erityisen tammenterhon, jonka pudottaneelle miehelle tuntuu käyvän köpelösti. Miksi?

Malcolm on utelias ja tunkee nenäänsä asioihin, jotka eivät varsinaisesti hänelle kuulu. Tietäähän sen, mitä siitä seuraa: Malcolm joutuu osaksi merkittäviä, fantasiakirjasarjan arvoisia tapahtumia.

Vedenpaisumus on perinteinen seikkailukertomus, joka etenee suoraviivaisesti haasteesta toiseen. Aina tulee uusi koettelemus, josta selvitään jotenkin, ja sitten matka jatkuu seuraavaan koettelemukseen.

Perinteisiä ovat myös sukupuoliroolit. Malcolm on hyvin perinteinen utelias ja fiksu sankaripoika, joka taitaa rakenteluhommat, ja mukaan tarttuva majatalon palvelustyttö Alice on perinteinen huomion perään äksyilevä vauvanhoivaaja. Voi haukotus.

Pullman on myös asenteilleen uskollinen. Ylimmäistä pahuutta kirjassa edistää kirkko, jonka Konsistorin kirkkokurioikeus on ilkein pahuuden ilmentymä. Kouluihin perustettava kirkollinen Pyhän Aleksanterin legioona taas on jonkinlainen hilpeä uskonnollinen Stasin ja Hitler Jugendin sekoitus. Ei siis uutta auringon alla tässäkään suhteessa.

Vedenpaisumus ei siis ihan räjäyttänyt tajuntaa Universumien tomun tapaan, mutta ehkä olen vain kymmenen vuotta vanhempi ja kyynisempi. Kirja on kuitenkin tuntuvasti runsasta sivumääräänsä joutuisampi luettava ja etenee sen verran mukavasti, että eiköhän ainakin seuraava osa sarjaa tule myös katsastettua.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...