Mick Wall: Viimeiset jättiläiset : Guns N’ Roses

Viimeiset jättiläiset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Rock-yhtyeiden historiikkeihin erikoistuneen Mick Wallin tuorein käännetty teos on Viimeiset jättiläiset : Guns N’ Roses. Wallilla on massiivinen kokemus rock-teoksissa. Hän on aiemmin toimittanut muiden muassa Metallican, AC/DC:n, Led Zeppelinin ja Black Sabbatin kirjoja. Hänen kirjoitustyylinsä jakaa lukijoita. Toiset pitävät hänen persoonallisuudestaan, toiset eivät välitä hänen tavastaan tuoda itseään esiin kirjoitusten lomassa.

Wall on lähellä tämänkin kertaista aihetta, sillä hän haastatteli ryhmän jäseniä jo bändin alkuaikoina. Samalla hän tuli luoneeksi suhteet useisiin bändin jäseniin. Sitä kautta Wall näki bändin ylä- ja alamäet. Toisaalta aiheen vieressä oleminen on hyvä asia: kirjoittaja väistämättä välittää aiheesta. Toisaalta taasen nousee kysymys, käsitteleekö kirjoittaja aihetta puolueettomasti. Wall on kuitenkin henkilöhistorioiden ammattilainen ja käsittelee esimerkiksi Axl Rosen tekoja kohtuullisen armottomasti, joten sisäpiirin selkään taputtelu -teos tämä ei ole.

Teos on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen osa kertoo nousukaudesta, bändin itsensä löytämisestä ja matkasta tähtiin. Toinen taas väistämättömästä alamäestä, ihmisten riidoista ja jonkinlaisesta eheytymisestä kun Guns N’ Roses jatkaakin esiintymistään.

Jos tätä vertaa muutamiin muihin bändin historiikkeihin, tämä tekee muutaman asian selkeästi paremmin. Kirja maalaa toimivasti henkilökuvia. Näistä parhaiten tuodaan kenties esiin bändin johtajan Axl Rosen tarkoitusperät. Siinä missä monet muut esittelevät suuruudenhullun diktaattorin, Wall onnistuu avaamaan, miksi Rose on mitä on. Tämän avulla bändin sisäiset henkilökemiat antavat syyn, miksi kaikki riidat syntyivät. Rose kun halusi viedä bändin musiikillista suuntaa aina eteenpäin, kun taas muille olisi riittänyt vähempikin.

Kuvaliitteet ovat yllättävänkin kapeat, eivätkä tarjoa mitään mullistavaa. Kun koko kirjan ajan on korostettu toimittajan henkilökohtaista sidosta bändiin, olisi voinut odottaa, että se olisi näkynyt myös kuvaosiossa.

Guns N’ Roses : Viimeiset jättiläiset on hyvä teos kuluneesta aiheesta. Jos aihepiiriin ei ole aiemmin tutustunut, tämä lienee paras kirja aloittaa. Mikäli taasen on lukenut muita historiikkeja, tämä ei välttämättä tarjoa mitään uutta suurta ja mullistavaa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...