Joni Skiftesvik: Viltteri ja Mallu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Viltteri viettää aikansa autonromuja rassailemalla. Eihän se kannata, erityisesti kun omat romut ajavat muiden autojen edelle. Katsastusreissut pitää tehdä rajan taakse, kun auto on Ruotsin kilvissä. Kunnollisia ansiotöitä ei ole, mutta vuokrarahat kortteeriin pitäisi jotenkin saada kasaan. Mallu puolestaan on paha suustaan ja kova nyrkeistään, mutta Viltterin hän omi itselleen tehtyään tälle käsipuolen pojan, jonka nimi on Jaakko Malakias, mutta jota Viltteri kutsuu sinnikkäästi Santuksi. Huhuja kyllä kulki ympäri kyliä, ettei Viltteri välttämättä olisi ollut ainoa mahdollinen isäehdokas, mutta eipä tuo Viltterinkään uskollisuus Mallua kohtaan aina ihan kaikkien soveliaisuuden pykälien mukaan mene.

Joni Skiftesvikin rosoreunaiset trasselinpehmeät tarinat Viltteristä ja Mallusta ainaisine vaikeuksineen ovat lämpimän humoristisia kertomuksia, joissa aikuistumaan pakotetut villit nuoret koettavat selvitä arkipäivän raadollisuudesta. Skiftesvikin kielenkäyttö on mehevää, ja dialogissa kukkii aito pohjoinen temperamentti. Samalla Skiftesvik tarjoilee kuvan menneestä ajasta, jolloin työ oli tehtaissa tai Ruotsissa, jolloin sisävessaa ei säästösyistä käytetty, ja jolloin autoon pystyi vielä kotikonsteinkin nikkaroimaan pakoputkipatentin asbestiteipistä ja klemmarista.

Viltteri ja Mallu ovat monille tuttuja Vesa Vierikon, Kaija Pakarisen ja Sulevi Peltolan tähdittämästä Matti Ijäksen kulttielokuvasta Katsastus, jossa onkin tarinan pohjana käytetty juuri näitä kertomuksia. Viltterin ja Mallun tänä vuonna ilmestynyt pokkaripainos löytyykin kirjakaupoista Katsastus-nimisenä.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 276 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...