James Robert Parish: Whitney Houston 1963–2012

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Whitney Houston alkoi laulaa jo pienenä, kun äiti vei hänet kirkkoon. Tuolloin syntyi lähtemätön rakkaus gospelmusiikkiin ja laulajan mukaan myös hänen hurskautensa. Hänen äitinsä, Cissy Houston, oli haluttu ja lahjakas taustalaulaja monen suuremman tähden taustalla tai kuorossa. Kun tätinä oli Dionne Warwick sekä kummitätinä Aretha Franklin, ei Whitney voinut oikeastaan kuvitellakaan muuta ammattia kuin laulaminen.

Whitney Houston oli jo lapsena yksinäinen ja erilainen, hän ei tuntenut kuuluvansa joukkoon. Lopulta hän hyväksyi, ettei ole rikos olla ilman ystäviä – yksin oleminen tarkoitti vähemmän ongelmia. Ehkä tässä on eräs syy hänen myöhempien vuosiensa moninaisiin ihmissuhdesotkuihin ja helpotuksen etsimiseen alkoholin, lääkkeiden sekä huumeidenkin avulla.

Kirjoittaja kertaa hyvin Whitneyn varhaiset vuodet ennen ensimmäistä levytystä, erilaiset perheongelmat sekä myös kaiken kannustuksen, jota hän sai. Cissy-äiti oli jo rutinoitunut neuvottelija levy-yhtiöiden kanssa asioidessa, joten laulaja sai ehkä ensilevytyksekseen hieman poikkeukselliset ehdot ja kappalevalinnat vuonna 1985.

Levytykset sekä konsertointi jatkuivat ja kirjassa käydään läpi vuodet 1986–1987, jolloin hän sai lähes kaikki merkittävät musiikkialan palkinnot. 1990-luvulla Whitney Houston saavutti menestystä myös näyttelijänä. Yksityiselämässä kaikki ei sitten mennytkään yhtä hyvin. Myrskyisä avioliitto laulaja Bobby Brownin kanssa oli riitojen, huumeiden sekä sekoilujen sävyttämää, mutta kesti silti 14 vuotta. Media ei kohdellut päihdeongelmaista laulajatarta silkkihansikkain ja lööpeistä löytyi usein varsin pahantahtoisiakin juoruja.

Kirjan tarkempi kerrontatyyli sekä analysointi loppuvat oikeastaan jo vuoteen 2009 ja alkuteksteihin on lisätty se, mitä tapahtui 11.2.2012, jolloin Whitney Houston menehtyi hotellihuoneensa kylpyammeessa. Hän oli vain 48-vuotias, mutta saavuttanut paljon sekä elänyt loistavaa, mutta karikkoista elämää.

Kirja on sinänsä hyvä elämäkerta lahjakkaasta tytöstä ja nuoresta naisesta, josta kasvoi tähti. Tähti, jolla oli myös tähden ongelmat. Onneksi niillä ei tässä hirveästi hekumoida ja alkusanatkin olisi voinut jättää elämäkerran loppuun. Tosiasia kuitenkin on, että tarkempi dokumentaatio loppuu vuoteen 2009 ja siksi kirjan otsikointi hiukan oudoksuttaakin. Toivon todella, että tässä ei olla liikkeellä rahastusmentaliteetilla.

Kirjaa voi suositella varsinkin faneille sekä kaikille Houstonista pitäville ja yleensä tämän tyyppisestä musiikista kiinnostuneille. Mitään hurjia sensaation aineksia kirjassa ei sentään onneksi tarjota. Kirjan liitteenä on lisäksi oikein hyvä filmo- ja diskografia, josta voi tarkistaa tietonsa laulajan urasta. Ristiriitaisuudet ja aikajana kirjassa saattavat johtua siitäkin, että tämä on korjattu ja tarkistettu versio kirjasta Whitney Houston, joka ilmestyi jo vuonna 2003.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 274 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...