Yu Hua: Xu Sanguanin elämä ja verikaupat

Xu Sanguanin elämä ja verikaupat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jos olet koskaan pohtinut, miksi verenluovutuksesta ei makseta rahallista korvausta, tästä kirjasta se selviää. Xu Sanguanin elämä ja verikaupat kertoo Xu Sanguanista, joka jo nuorena miehenä oppii, että myymällä verta tienaa hyvin. Kotikylässä pidetään vahvoina vain miehiä, jotka ovat käyneet myymässä vertaan, ja maksettu 35 yuanin korvaus on huikea summa rahaa.

Xu Sanguan käyttää rahansa päästäkseen naimisiin Xu Yulanin kanssa. Taikinatikkuja työkseen paistava Xu Yulan on kaunis, mutta haluaisi naimisiin He Xiaoyongin kanssa. Xu Sanguan käyttää rahojaan hyväkseen suostutellakseen Xu Yulanin isän naittamaan tyttärensä itselleen ja lopulta Xu Yulaninkin on todettava, ettei Xu Sanguan hullumpi puoliso olekaan.

Pariskunta saa kolme poikaa. Elämä menee mallillaan, mutta lopulta vastoinkäymisiäkin tulee. Kun vastoinkäymisiä tulee, tarvitaan rahaa, ja sitä Xu Sanguan osaa hankkia parhaiten yhdellä tavalla: myymällä vertaan. Tulee kulttuurivallankumous ja ajat muuttuvat vaikeiksi ja jälleen Xu Sanguan käy myymässä vertaan. Sitten vastoinkäymisiä alkaa tulla aikaisempaa tiuhempaan ja Xu Sanguan joutuu verikaupoille entistä useammin – mitä miehestä jääkään jäljelle?

Kirjan kuvaama 1900-luvun puolenvälin Kiina on ympäristönä vieras ja henkilöiden käytös nykypäivän suomalaisesta näkökulmasta kummallista. Vähän jää siis vieraaksi ja Xu Sanguan on muutenkin henkilönä paikoin melkoinen törkimys. Kulttuurivallankumouksen kuvaus on kuitenkin mielenkiintoista, joten lopputulema jää kuitenkin positiivisen puolelle: Xu Sanguanin elämä ja verikaupat on mielenkiintoinen kuvaus alempiluokkaisten ihmisten elämästä 1940- ja 1950-luvun Kiinassa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...