Åsne Seierstad: Yksi meistä : kertomus Norjasta

Osta kirja itsellesi

Osta e-kirjana

Elisa Kirja

Osta käytettynä

Heinäkuussa vuonna 2011 norjalainen Anders Behring Breivik räjäytti pommin Oslossa ja suoritti joukkomurhan Utøyan saarella. Hän murhasi 77 ihmistä. Åsne Seierstadin kirjassa Yksi meistä kerrotaan Breivikista ja hänen uhreistaan sekä tapahtumista, jotka johtivat Breivikin tekoon. Yksi meistä on taidokas kirja, jonka luettuaan lukija tuntee surua, vihaa ja turhautuneisuutta. Breivikin tarinan rinnalla kulkee myös kertomus hänen uhreistaan. Suomennos on ammattimainen ja vivahteikas.

Joistakin kirjoista sen vain tietää: tässä on hyvä kirja. Lukija voi rentoutua ja antaa kirjan viedä mukanaan. Seierstadin kirja on aiheestaan huolimatta juuri tällainen kirja. Sen luettuaan ymmärtää maailmaa hitusen verran paremmin ja toisaalta huomaa, ettei maailmaa ja muita ihmisiä voi lopulta käsittää järjellä.

Seierstad aloittaa alusta: synnytyslaitokselta. Anders Behring Breivikin äiti tuntee lastaan kohtaan heti vastenmielisyyttä. Jokin on pielessä. Breivikin äiti jättää miehensä ja yrittää selviytyä yksin Andersin ja tämän siskopuolen kanssa. Äidillä on käsittelemättömiä traumoja omasta lapsuudestaan, ja hän siirtää niitä ansiokkaasti omille lapsilleen. Äiti ei opi pitämään pojastaan, hän haluaa Andersista eroon. Vaikka aikuisen Breivikin tekoja ei voi koskaan hyväksyä, pientä Andersia kohtaan voi tuntea myötätuntoa. Lapsena Breivik haluaa takertua äitiinsä, mutta aikuisena hän on jo oppinut läksynsä ja käskee äitiään perääntymään, jos tämä tulee liian lähelle häntä.

Kun Anders Behring Breivik aikuistuu, hän alkaa kiinnostua politiikasta. Hän pyrkii muiden ihmisten seuraan, mutta jää silti kummallisen ulkopuoliseksi kaikesta. ”Ihan tyhjä”, eräs tuttava luonnehtii Breivikiä. Breivik kokeilee onneaan vaihtelevalla menestyksellä työelämässä ja perustaa yrityksiä, joiden toiminta liikkuu lain varjoisemmalla puolella. Hänen poliittiset mielipiteensä muuttuvat jyrkän oikeistolaisiksi, ja pian hän alkaa rakentaa pommia. Kaikki eskaloituu heinäkuussa vuonna 2011.

Åsne Seierstad kertoo kirjassaan Yksi meistä tarkasti Oslon hallintorakennuksen räjäytyksen seurauksista ja Utøyan saaren verilöylystä. Kuvaus on raakaa ja ahdistavaa. Viranomaiset tekevät lukuisia virheitä, ja kallisarvoista aikaa menetetään samalla, kun ihmisiä yhä ammutaan Utøyan saarella. Breivik ehtii ampua 69 ihmistä ennen kuin poliisi viimein saapuu paikalle. Breivik antautuu ilman vastarintaa.

Oikeudenkäynti on Anders Behring Breivikille tärkeä. Hän ei halua, että hänet todetaan syyntakeettomaksi. Samaa toivovat hänen uhriensa omaisetkin: he tahtovat, että Breivik tuomitaan vankeusrangaistukseen. Tuomio on lopulta 21 vuotta vankeutta. Breivikin vankilavuodet ovat alkaneet valitusten tehtailulla.

Yksi meistä jättää tyhjän olon. Seierstadin kirjan perusteella Anders Behring Breivik on mies, joka epätoivoisesti halusi tehdä itsestään jotain. Hänen poliittiset mielipiteensä vaikuttavat päälleliimatuilta tekosyiltä, joiden takana on vain yksinäinen miehenkuori, joka ei osannut elää ihmisten kanssa. Yksi meistä on hyvä kirja kamalasta teosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *