Juuli Niemi: Yömatkat

Osta kirja itsellesi

Takana päiviä jolloin puhuin vain matkoista
ja öitä jolloin en kääntynyt katsomaan
mikä minua jahtaa.

Runoteoksen nimi on hyvin kuvaava, sillä se on kuin matka, jossa todellisuus alkaa unesta. Runojen kertoja myös pohtii usein uniaan. Lukiessa huomasi itsekin välillä miettivänsä, että voiko unessa nähdä unta. Toimii sekä tarinana että yksittäisinä runoina.

Raista tulee Rai, kun hän kadottaa rain ja rain. Tästä matka alkaa kulkien kaukomaista lapsuuden lähiöihin, mutta päätyen lopuksi hyvin suomalaiseen Suomeen. Rai tuntuu olevan välillä minä ja välillä hän.

Runojen pääteemoja ovat naisen elämä, kasvu ja lapsuudesta kumpuavat asiat. Monesti matkan tai unen kautta kuvattuna. Naiset ovat tuntevia, energisiä ja toimeliaita. Kontrasti naisten ja miesten välillä on melkoinen, mutta silti myös mies on koko ajan matkassa mukana ja runojen naiset osaavat käsitellä miehiä, niitä outojakin.

Päätösruno Suomi on kuin kotiinpaluu, jossa yrittää nähdä kotimaansa eri silmin, mutta löytääkin tuttuja asioita. Siinä on ironiaa ja piikkejäkin, mutta hyväksyvään sävyyn. Runoa on erityisen herkullista lukea, kun tietää sen kirjoitetun ennen kuin Newsweek rankkasi Suomen maailman parhaaksi maaksi.

Samalla kotiin palaa myös Rai, joka on löytänyt kadottamansa. Kyydissä on myös lukija, jolla on etuoikeus aloittaa mielenkiintoinen runomatka milloin vain uudestaan.

Suomi, sinä olet tuhansien järvien ja spurgujen maa.
Oikealta silvottu kaunotar,
jonka vedet me likasimme
jonka metsiin eksyneet muutimme villieläimiksi.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...