Raymond Queneau: Zazie – Pariisin päiviä

Osta kirja itsellesi

Zazie on varhaisteini-ikäinen rääväsuinen tyttö, jonka äiti antaa muutamaksi päiväksi enonsa hoiviin Pariisiin. Zazien unelmana on päästä ajamaan metrolla, mutta koska työläiset ovat taas lakossa, on tämän toteutuminen hankalaa. Eno Gabriel sen sijaan ehtii näyttää Zazielle monta muuta keskeistä (ja ei niin keskeistä) pariisilaiselämän yksityiskohtaa.

Zazie – Pariisin päiviä on huima surrealismia täynnä olevan karuselli. Raymond Queneau marssittaa näyttämölle toinen toistaan vinkurampia hahmoja namusedistä – vaiko poliiseista, asia jää hieman ilmaan – lemmenkipeisiin leskirouviin ja yhtä levyä pyörittäviin papukaijoihin, turistibussikuskeista taksikuskeihin vailla paikallistuntemusta. Absurdia komiikkaa, riehakkaita joukkokohtauksia, mitä vielä! Kaiken keskellä on kuriton maalaistyttö Zazie, joka tekee suurkaupungissakin tasan mitä haluaa. Jos sitten pitää karata enon luota ja saada suunnilleen koko kaupunki peräänsä, niin mikäpä siinä.

Raymond Queneaun Zazie – Pariisin päiviä tarttui haaviini tovi sitten lukemani Georges Perecin Elämä Käyttöohjeen kautta, sillä teos oli omistettu Queneaulle. Kiinnostava kirja Zazie totta vieköön onkin. Se on kirjoitettu jo 1940-luvulla, heti sodan jälkeen. Sen pulppuileva elämänhalu ja ronski huumori ovat täynnä valoa ja itsekunniotusta. Kieli on oma lukunsa. En halua edes arvailla, minkälaisella slangilla Queneau on kirjan kirjoittanut, mutta kääntäjä Jukka Mannerkorpi tekee parhaansa puhekielen, murteiden ja sanaleikkien kanssa dialogissa. Hieman lopputulos kyllä jää tökkimään.

Zazie – Pariisin päiviä on elävä kuva sodanjälkeisestä Pariisista. Hauska, yllättävä, mukaansatempaava. Kaikkea mitä hyvältä kirjalta vaaditaan. Eli suositus tälle!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...