Kunniallinen vetäytyminen

Éric Vuillard: Kunniallinen vetäytyminen

Ennen paremmin tunnettua amerikkalaisten käymää Vietnamin sotaa Vietnamin, Laosin ja Kambodžan aluetta miehittivät ranskalaiset. Indokiinan sotana tunnettu konflikti johti näiden maiden itsenäistymiseen siirtomaavallan alta. Heti toisen maailmansodan jälkeen alkaneen sodan hoito ei ollut kunniaksi Ranskalle. Vuosina 1946–1954 Ranska menetti vähitel... Lue koko vinkki »
Kongo / Köyhien sota

Éric Vuillard: Kongo / Köyhien sota

Ranskalaisen Éric Vuillardin (s. 1968) nimi on tullut tutuksi, mutta kirjoihin en ole vielä perehtynyt. Tartuin nyt ensimmäisenä tähän tuoreimpaan suomennokseen, joka yhdistää yksiin kansiin kaksi teosta. La guerre des pauvres (2019) on Vuillardin tuorein teos ja Congo (2012) vähän varhaisempi. Molemmat ovat Lotta Toivasen suomennoksia ja pituudelt... Lue koko vinkki »
Päiväkäsky

Éric Vuillard: Päiväkäsky

12. maaliskuuta 1938 Adolf Hitler liitti Itävallan osaksi Saksan kolmatta valtakuntaa Anschlussin nimellä tunnetussa tapahtumaketjussa. Laukaustakaan ei ammuttu, kun natsiarmeija marssi rajan yli. Miksi Itävalta ajatui natsivallan alle? Ketkä olivat siitä vastuussa? Éric Vuillardin Goncourt-palkittu pienoisromaani Päiväkäsky pureutuu noiden ratkais... Lue koko vinkki »
14. heinäkuuta

Éric Vuillard: 14. heinäkuuta

Bastiljin valtaus 14. heinäkuuta 1789 oli Ranskan vallankumouksen käänteentekevä hetki. (Menemättä enempää vallankumouksen myöhempiin vaiheisiin ja syvempään merkitykseen todettakoon, että Bastiljin valtauksen päivä on edelleen Ranskan kansallispäivä.) Valtava väkijoukko, jopa satoja tuhansia ihmisiä kerääntyi valloittamaan ja tuhoamaan itsevaltais... Lue koko vinkki »