Tähtifantasia-ehdokkaat 2012

Tähtifantasia-raadin lehdistötiedote:

Helsingin Science Fiction Seura ry. jakaa vuosittain Tähtifantasia-palkinnon parhaalle suomennetulle fantasiakirjalle. Vuoden 2011 käännöksistä asiantuntijaraati on valinnut viisi fantasiakirjallisuuden monimuotoisuutta heijastavaa teosta palkintoehdokkaiksi.

  • John Ajvide Lindqvist: Kultatukka, tähtönen (Gummerus) – ”Kauhuromaani tutkii vaistojen ja yhteiskunnan häilyvää rajapintaa. Teos vakuuttaa herkällä henkilökuvauksellaan.”
  • Hal Duncan: Pako helvetistä! (Like) – ”Tyylikäs ja omaperäinen pienoisromaani tempaa mukaansa ja iskee vimmalla päin maailman vääryyksiä.”
  • China Miéville: Toiset (Karisto) – ”Vetävästä murhamysteeristä kasvaa henkeäsalpaava kuvaus inhimillisen ymmärryksen ja yhteiskunnan rajojen keinotekoisuudesta.”
  • Andrzej Sapkowski: Kohtalon miekka (WSOY) – ”Itäeurooppalaista laatufantasiaa, joka sekoittaa rohkeasti huumoria ja sadun tenhoa realistiseen kerrontaan.”
  • Ali Shaw: Tyttö joka muuttui lasiksi (Atena) – ”Kaunis, monipiirteinen tarina eristäytymisestä, kohtalosta sekä rakkaudesta.”

Tähtifantasia-palkinnon raatiin kuuluvat kriitikko Jukka Halme, kriitikko Aleksi Kuutio, kirjailija ja kustannustoimittaja Anne Leinonen sekä fantasiaharrastaja, Risingshadow.netin edustaja Osmo Määttä.

Palkinnon saaja julkistetaan heinäkuun 20.–22. päivä Tampereella järjestettävässä Finncon-tapahtumassa.

Päivitys: Palkinnon voitti Kohtalon miekka. Lue lehdistötiedote.

Tähtifantasia-palkinnon aiemmat voittajat:

Andrzej Sapkowski: Viimeinen toivomus (WSOY, 2010)
Haruki Murakami: Kafka rannalla (Tammi, 2009)
Ellen Kushner: Thomas Riiminiekka (Vaskikirjat, 2008)
Ngugi wa Thiong’o: Variksen velho (WSOY, 2007)
Jeff VanderMeer: Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-kirjat, 2006)

Kommentti

  1. Tavallinen asiain tila, että Kirjavinkeissä on vinkattu kaikki Tähtifantasia-ehdokkaat, on nyt saatettu voimaan (no okei, on niitä pari vinkkaamatta). Nyt kun olen lukenut kaikki, niin sanoisin, että ihan hyvä paketti. Vähiten soisin voiton Hal Duncanille — Pako helvetistä! oli viihdyttävä, mutta ei erinomainen. Paras noista on Toiset, mutta toisaalta kannatan sitä jo Tähtivaeltaja-voittajaksi. En pahastuisi, jos Sapkowski nappaisi toisen voittonsa, mutta olisihan sekin vähän tylsää.

    Eli sovitaan näin, että voitto menee Ruotsiin Kultatukalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.