Tiiliskivi 2003

Tiiliskivi-raadin lehdistötiedote:

Turkulainen Jukka Naaranlahti teoksellaan Istun asentoni sylissä on vuoden 2003 Tiiliskivi-palkinnon voittaja.

Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestön Teeman jakama kirjallisuuspalkinto. Palkinto jaettiin tänä vuonna kolmannen kerran. Koska palkinnon tarkoitus on nostaa esiin valtamedioissa vähemmän huomiota saaneita teoksia, keskittyi raati finalistiteosten seulonnassa runo-ja novellikokoelmiin, esikoisteoksiin sekä pienkustantamoiden tarjontaan.

Tiiliskivi-ehdokkaat 2003:

– Jukka-Pekka Anttila: Vapaa tahto (LIKE)
– Juuli Niemi: Tara (Otava)
– Jukka Naaranlahti: Istun asentoni sylissä (Savukeidas)
– Sofi Oksanen: Stalinin lehmät (WSOY)
– Jaakko Yli-Juonikas: Uudet uhkakuvat (Sammakko).

Raati viehättyi voittajateoksen puhuttelevaan kieleen: runoilmaisu on valmista ja eheää. Vaikka teoksen aiheethan ovat melko arkipäiväisiä, on niitä sekä elämän suurempiakin paradokseja lähestytty tuoreella tavalla, kiteyttäen kuviksi, rinnastuksiksi kuten esimerkiksi muste paperilla – aamukaste. Suhde “todellisuuteen” on tarkkanäköinen, välillä kriittinenkin, ja saa tukea tiiviistä ja intensiivisestä ilmaisusta. Teoksen kokonaisuus rakentuu aikaa ja “toiseutta” limittäväksi. Vahvat kielikuvat eivät tyhjene kerralla, ja kerronnan rehellisyys kannustaa useampaankin lukukertaan.

Tiiliskivi on kiertopalkinto, joten luovan kärsimyksen artefakti siirtyy vuosittain taiteilijalta toiselle. Pysti on peräisin Finlaysonin seinästä ja symboloi palkitun kirjan painavaa sanomaa. Vuonna 2002 palkittiin Heikki Salo novellikokoelmastaan Kynsilehto (Like), vuoden 2003 Tiiliskiven sai Tommi Liimatta teoksellaan Avainlastu (WSOY). Tiiliskivi-työryhmään kuuluvat Teeman jäsenet Maria Laakso, Mirjami Lehtinen, Laura Malinen, Anni Nupponen, Anne Päivärinta, Mia-Maria Tiainen ja Laura Tulehmo.