Vuoden 2015 parhaat vinkkaukset

Mitkä olivat vuoden 2015 parhaat palat Kirjavinkeissä? Täältä löydät Kirjavinkkien henkilökunnan valinnat. Jokainen on listannut mielestään viisi parasta vinkkausta.

Katso myös vuoden 2008 parhaatvuoden 2009 parhaatvuoden 2010 parhaatvuoden 2011 parhaatvuoden 2012 parhaatvuoden 2013 parhaat ja vuoden 2014 parhaat.

Hannu

  • Johan Bargum: Novelleja 1965–2015 – Novellitaidetta aivan parhaimmillaan. Älykäs, koskettava kokoelma. Vuoden kirja.
  • Peter Høeg: Susanin vaikutus – Dekkarihenkinen vauhtipläjäys tanskalaiselta laatuprosaistilta. Erikoisen perheen ihmeelliset ja vaaralliset seikkailut vievät mukanaan. Vuoden ulkomainen romaani.
  • Kirsi Kunnas: Puupuu ja Käpypoika – Kirsi Kunnas ei todellakaan mene lastenrunoissaan siitä, mistä aita on matalin. Kielen rajoja kokeilevat runot tuovat iloa sukupolvesta toiseen. Vuoden lastenkirja.
  • Joakim Pirinen: Komisario Neliön välähdys – Absurdia mustaa huumoria länsinaapurista. Yllätyksiä joka sivulla. Vuoden sarjakuva.
  • Eero Enqvist, Pinja Hahtola ja Petra Lampinen (toim.): Tupa ryskyi, parret paukkui – Nyt menee vähän ulkokirjallisiksi jutuiksi, mutta tämän vinkkauksen kirjoittaminen oli hyvin, hyvin hauskaa. Vuoden vinkkaushetki.

Juha

  • Andrzej Sapkowski: Pääskytorni – Hyvää fantasiaa tuli tänä vuonna ihan mukavasti. Esimerkiksi Patrick Rothfussin Viisaan miehen pelko, Sergei Lukjanenkon Viimeinen partio tai Glen Cookin Musta Komppania olisi voinut napata minun mielestäni vuoden parhaan fantasiakirjan tittelin. Tarkemmalla miettimisellä kuitenkin Sapkowskin Pääskytorni menee näiden ohitse.
  • Margaret Atwood: Uusi Maa – Tieteiskirjallisuutta tuli puolestaan luettua huomattavasti vähemmän. Vuoden parhas sci-fikirja lienee minusta postapocalyptinen Margaret Atwoodin Uusi maa. Parhaana kilpailijana tälle ovat varmaankin Jeff VanderMeerin Hävitys (jatko-osineen) ja Andy Weirin Yksin marsissa.
  • Klaus Janson, Frank Miller ja Lynn Varley: Yön Ritari – Vuoden sarjakuvaksi ehdolla oli aina hyvää Walking Deadia ja tolkuttomasti supersankarisarjoja Marvelilta. Yön ritari elvytti ja uudelleen synnytti Batmanin siksi moderniksi supersankariksi mitä hän on, ja sen saaminen suomeksi oli enemmän kuin hienoa.

Hikkaj

  • Laura Kokko (toim.): Volter ja Hilja – Muutama kirja jää, kuin korvamatona sävel, kiemurtelemaan pään sisimpään ja sydämeen. Pulpahtaen muistuttamaan elämän herkistä hetkistä. Yksi parhaista kirjamadoista on Laura Kokon koostama kirjekokoelma, jossa Volter Kilpi ja Hilja Uusikartano vähitellen löytävät toinen toisensa viime vuosisadan alun rakkaustarinassa.
  • Katja Lehtonen, Peik Lehtonen ja Milla Paloniemi: Lennart – Tämä on ihana kirja: ihanan yksinkertaiset tekstit, ihanan yksinkertaiset kuvat, sellaiset joita itsekukin osaisimme tehdä, kai. Paljon valkoista tyhjää, joka pakottaa ottamaan kynän käteen ja lisäämään sivuille omat kuviot. Ihan totta.
  • Arvo Myllymäki: Vihan ja rakkauden päivät – On herkkä kirja, on, tämä Vihan ja rakkauden päivät. Tietäähän tuon kun tekijä halusi väkisin häivyttää kaikki nämä asiat ja ennen kaikkea kätkeä kaikki tunteensa ulkopuolisilta vuosikymmenet – ryssänpenikkana kulkiessaan. Sittemmin Arvo Myllymäki on julkaissut Kurileiri-tietokirjan erityissotavankileireistä Suomessa.
  • Marja Korhonen: Häivähdyksiä – erityinen elämäni – Vahva nainen, valtavan vahva, sisukas nainen tämä Saarijärven Marja, kuin Paavo – meille kaikille uskoa antava, toivoa jakava: ei niin pahaa hallaa ettei poutapäiviä edessä! Neliraajahalvaus, locked in -syndrooma, ei estä elämää. Silmäripsillä kirjoitettu elämäkerta.
  • Eva Wahlström: Rajoilla – Toinen vahva nainen, välillä lähes kävelykyvytönkin, nyt tosin enemmän omasta tahdosta: sitäs valitsi nyrkkeilyn lajikseen. So. Äiti lyömässä toista äitiä, vaikkei oman lapsen puolustamisesta edes ole kyse! – Akat tappelussa, tuhahtaa vanhan liiton lukumies. Mutta joutuu kyllä muuttamaan asenteensa kirjan edetessä. Kirjassa on monta käännekohtaa, jotka Eva on intensiivisesti saanut ylös kirjoitetuksi. Kirja tempaisee mukaansa, niin kuin ottelu ottelijansa. Jos on yllättävä laji ja lajin valinta, niin on kustantajakin: SKS.

Kaisa

  • Jhumpa Lahiri: Kaima – Jhumpa Lahirilla on aivan erityinen taito kuvata intialaisuutta sekä intialaissiirtolaisten elämää Yhdysvalloissa, sopeutumista uuteen, erilaiseen kulttuuriin. Kaima kertoo yhdestä tällaisesta elämästä, yhden miehen prosessista saattaa itsensä aikuiseksi sekä hyväksyä itsensä tässä haasteellisessa tilanteessa. Se, miten Lahiri avaa ikkunan toiseen kulttuuriin on jo yksin riittävä syy lukea tämä kirja, tällainen elämäntarina  kaupanpäällisenä tekee siitä ohittamattoman.
  • Elina Hirvonen: Kun aika loppuu – Elina Hirvosen todentuntuinen teos ajankohtaisista aiheista ei päästä otteestaan. Sen järkyttävä tarina on kuin suoraan iltauutisista, eikä lukija voi olla alati ajattelematta: tämä voisi olla totta. Hirvonen kirjoittaa pelottavan hyvin, pelottavista asioista.
  • Benji Davies: Toivo ja valas – Toivo ja valas on ihastuttava pieni tarina, jonka lukemisesta tulee hyvä mieli. Tämä ei ole mikään kalajuttu, vaan ehta valasjuttu. Vuoden lastenkirjavalintani.
  • Blanche Howard ja Carol Shields: Kuiva kausi – Elämäni ensimmäinen kirjeromaani, joka todella sytytti minut kyseiselle kirjallisuuden lajille. Kertomus yhdeksästä kuukaudesta, jonka eräs aviopari joutuu viettämään erillään ja jonka aikana he päättävät vaihtaa kuulumisiaan romanttisesti kirjeitse. Nämä kirjeet ilmaisevat paremmin kuin hyvin sen, mitä lyhytkin aika voi tuoda tullessaan, jos asiat lähtevät luisumaan raiteiltaan. Vuoden tarkkasilmäisin kuvaus.
  • Sofi Oksanen: Norma – Hyppy Norma Rossin ihmeelliseen maailmaan on jotakin mitä suositan tekemään. Sofi Oksanen on täällä taas, vaikkakin uusille aaltopituuksille säädettynä, kun mukaan on lisätty hippunen yliluonnollisuutta kuitenkaan kirjailijattarelle tyypillistä yhteiskunnallisiin epäkohtiin pureutumista unohtamatta.

Salla

  • Elina Lappalainen: Nakki lautasella – Lapsille suunnattu tietokirja eläintuotannosta. Tarjoaa tietoa lapsentasoisesti sortumatta saarnaamaan tai kaunistelemaan. Lisää tällaisia tietokirjoja lapsille!
  • Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää – Elämän suuria kysymyksiä pohtiva viihderomaani, joka ei tunnu jättävän ketään kylmäksi.
  • Laura Honkasalo: Perillä kello kuusi – Lumoava ja suorastaan eloon heräävä kuvaus 1960-luvun Suomesta.
  • Marie Kondo: KonMari: siivouksen elämänmullistava taika – Hieman pöhkö ja naiivikin kirja, joka kuitenkin mullisti suhtautumiseni tavaraan. Tämän kirjan inspiroimana hankkiuduin eroon kodin tavara- ja paperivuorista ja koin havahduttavan herätyksen vaatekaappini järjestelyn suhteen.
  • Johanna Hulkko: Geoetsivät -sarja – Vuoden kohokohtia lastenkirjallisuudessa oli tutustuminen alakouluikäisille suunnattuun Geoetsivät -sarjaan. Hauska, ajankohtainen ja tapahtumantäyteinen kirjasarja, joka tarjoaa nuorille lukijoille jännitystä sopivassa määrin.

Mikko

  • Andy Weir: Yksin Marsissa – Yllättäviä käänteitä ja ikäviä takaiskuja kerta toisensa jälkeen, mutta kekseliäs insinööri sen kun pärjää ja selviytyy. Hieno kirja, eikä elokuvanakaan hullumpi, vaikka kirja onkin toki parempi.
  • Matti Jalasvuori: Virus – Teoriassa tietokirja viruksista, mutta dosentti Jalasvuoren kirjallinen mopo karkaa käsistä hyvin nopeasti ja lähtee kiertoajelulle kosmologiaan ja muuhun kiinnostavaan. Kirja on tulvillaan mielenkiintoisia anekdootteja ja muuta sattumanvaraista. Erinomainen kirja siis, viihdyttää ja sivistää. Nimi muistiin, Jalasvuoren kirjat pääsevät jatkossa välittömästi lukulistalle.
  • Ville Iivarinen: Raha – Silmiäavaava, vähän ahdistavakin kirja siitä, mikä rahassa on vialla ja miten tilannetta voisi korjata. Mielenkiintoinen kirja, suosittelen lämpimästi rahasta kiinnostuneille – ja sehän on aihe, jonka pitäisi kiinnostaa kaikkia.
  • Greg Steinmetz: The Richest Man Who Ever Lived – Superporvari Jakob Fuggerin elämäkerta oli todella mielenkiintoinen tietokirja, josta oppi paljon uutta 1500-luvun talouselämästä. Riistokapitalismin keksijän Fuggerin vaikutus näkyy edelleen nykyäänkin.
  • Neal Stephenson: Seveneves – Uusi Stephensonin kirja on aina tapaus. Tämäkin oli hyvin kiehtova kuvaus yhdestä maailmanloppuskenaariosta. Stephenson-aloittelijoiden kannattaa aloittaa jostain muualta. Huikea nörttieepos, ei tällaisia moni muu kirjoita.

Heidi V.

  • Anu Kaaja: Muodonmuuttoilmoitus – Esikoiskirjailijan novellikokoelma, joka seikkailee jossain unen ja toden, fantasian ja todellisuuden välimaastossa. Yllätykselliset ja herkullisiin tilanteisiin vievät novellit kestävät useamman lukukerran.
  • Anne Leinonen: Pienen rasian jumala – Reaalifantasiaa ja science fictionia tarjoileva mielikuvituksellinen novellikokoelma, jossa liikutaan eri aikakausissa ja jossa kaikki on mahdollista.
  • Siiri Enonranta: Surunhauras, lasinterävä – Nuortenkirjana markkinoitu tyylipuhdas fantasia. Luonnonkansa törmää naisten johtamaan diktatuuriin, jota uhkaa miesten hallitsema barbaarikansa. Pohjimmiltaan kaikki kaipaavat rakkautta ja etsivät hyväksyntää.
  • Karen Joy Fowler: Olimme ihan suunniltamme – Mielenkiintoinen perhetarina, jossa kylmä tiede ja lämmin inhimillisyys sekoittuvat ja lukija ohjataan pohtimaan perheen käsitettä ja eläinkokeita.
  • Jessica Schiefauer: Pojat – Ruotsissa August-palkinnolla kruunattu nuortenkirja, joka purkaa sukupuolirooleja ja kyseenalaistaa niiden sosiaaliset kehykset.

Paula

  • Briitta Hepo-Oja: Siilin kuolema – Vahva ja hauska esikoisteos erilaisesta nuoresta tavanomaisessa perheessä.
  • Sophie Kinsella: Kadonnut: Audrey – Kuuluisan chick-lit kirjailijan ensimmäinen nuortenkirja ottaa esille rankkoja asioita, mutta on kirjana lämminhenkinen ja hauska.
  • Rebecca Stead: When you reach me – Teini-ikä on rankkaa ilman aikamatkailuakin, mutta minkäs teet.
  • James Bowen: Bobin maailma – Paras ystävä, tuki ja turva voi olla jopa kissa.
  • Russell Edwards ja Jari Louhelainen: Viiltäjä-Jack : Kuinka paljastimme murhaajan – Onko Viiltäjä-Jackin tapaus vihdoin selvitetty? Tapaus näyttää aika selvältä kun apua saa suomalaiselta.