Vuoden 2019 parhaat vinkkaukset

Mitkä olivat vuoden 2019 parhaat palat Kirjavinkeissä? Täältä löydät Kirjavinkkien henkilökunnan valinnat. Jokainen on listannut mielestään viisi parasta vinkkausta.

Katso myös vuoden 2008 parhaat, vuoden 2009 parhaat, vuoden 2010 parhaat, vuoden 2011 parhaat, vuoden 2012 parhaat, vuoden 2013 parhaat, vuoden 2014 parhaat, vuoden 2015 parhaat, vuoden 2016 parhaat, vuoden 2017 parhaat ja vuoden 2018 parhaat.

Hannu

 • Rachel Cusk: Siirtymä – Hienovarainen ihmisssuhderomaani luottaa siihen, että sanat riittävät. Vuoden käännösromaani.
 • Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys – Tommi Liimatan, Mikko-Pekka Heikkisen ja Pasi Ilmari Jääskeläisen rakkauslapsi, joka tarjoilee maagista realismia Itä-Lapissa valloittavassa paketissa. Vuoden kotimainen romaani.
 • Markku Paasonen: Suurenmoinen huviretki – Vanha mies selittää kuopassa kolmijalkaiselle koiralle yhtä 250 sivuista virkettä, koska mitäpä muutakaan sitä tekisi. Uskomatonta kyllä, homma toimii alusta loppuun. Vuoden yllättäjä.
 • Samuli Siltanen: Astu matematiikan maailmaan – Silloin harvoin kun saadaan kotimainen innostava populaariteos matematiikasta, kuuluu se vuoden kirjojen listalle. Vuoden tietokirja.
 • Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo – Ironian siivittämä hyvän mielen romaani Kersti Juvan loistavana käännöksenä. Vuoden klassikko.

Mikko

 • Agatha Christie: Roger Ackroydin murha – Vaikka uusia kirjoja ilmestyy jatkuvasti, kannatan lämpimästi myös vanhojen klassikoiden uusia suomennoksia. Christien nerokas Hercule Poirot -dekkari sai uuden, oivallisen käännöksen, josta suurkiitos kääntäjälle ja kustantamolle (Juvan Ylpeys ja ennakkoluulo oli sekin loistava, mutta on jo Hannun listalla, joten olkoon siellä).
 • Sirpa Kähkönen: Kuopio-sarja – Toisinaan on hyvä olla vähän myöhässä. Luin koko Kuopio-sarjan tänä vuonna. 20 vuoden aikana ilmestyneet kirjat muodostavat niin vahvan kaaren, että oli mukavampi lukea ne varsin tiiviisti. Upea sarja, josta Hietakehto noussee kirkkaimpana.
 • Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin – Kankimäen molemmat kirjat tekivät vaikutuksen. Molemmat ovat kirjoja, joissa yhdistyy tiedon välittäminen, oman kirjoittamisprosessin dokumentoiminen ja henkilökohtainen näkökulma kerrassaan herkullisella tavalla.
 • Holly Bourne: Niin käy vain elokuvissa – Vauhdikas, värikäs ja moderni teiniromanssi, joka suhtautuu todella kriittisesti romanttisen elokuvien toksiseen maailmaankuvaan ja tarjoaa vähän terveempää romantiikan mallia.
 • Aura Koivisto: Mies ja merilehmä – Huikea tietokirja. Georg Stellerin matkat ovat melkoisia trillereitä ja kun kirja vielä kohoaa paljon Stellerin elämäkertaa laajemmaksi kannanotoksi luonnon tilaan ja eläinlajien häviämisen, lopputulos on silmiä avaava ja todella vaikuttava.

Titta

 • Jussi Jalonen: Ayn Rand: Kapitalismin valtiatar – Kirja auttaa ymmärtämään Randin elämää, filosofiaa ja saavutuksia, sekä niitä moninaisia tapoja joilla hän on vaikuttanut muun muassa Yhdysvaltain oikeiston ideologiseen pohjaan. Oivallinen kirja auttaa käsittämään miksi maailmamme on sellainen kuin se on.
 • Jouko Aaltonen ja Seppo Sivonen: Orjia ja isäntiä: Ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla – Kirja avaa onnistuneesti uusia näkökulmia historiaan ja tuo esille miksi kolonialismi ja orjakauppa oli aikanaan niin itsestäänselvä osa maailmanjärjestystä.
 • Marko Lamberg: Noitaäiti : Malin Matsintyttären tarina – Kirja antaa mielenkiintoisen näkökulman kansannaisen elämään vuosisatoja sitten, sekä näyttää miten haavoittuvainen yhden totuuden yhteiskunta on, kun tulkintoja ei voi olla kuin yksi.
 • David Stuttard: Nemesis : Alcibiades and the Fall of Athens – Alcibiades oli antiikin Kreikan ja muinaisen maailman suuria persoonallisuuksia. Stuttardin kirjoittama elämäkerta valoittaa elävästi tämän ristiriitaisen miehen saavutuksia ja tuo antiikin Kreikan elävänä lukijan eteen.
 • Avi Heikkinen: Valotusaika – Sekä juoneltaan että toteutukseltaan kekseliäs science fiction-sarjakuva on todellinen yllättäjä, joka osoittaa että uskottavaa sci-fiä voi aivan hyvin sijoittaa vaikka Jyväskylään. Pakollista luettavaa kaikille science fictionin ystäville.