Vuoden 2019 parhaat vinkkaukset

Mitkä olivat vuoden 2019 parhaat palat Kirjavinkeissä? Täältä löydät Kirjavinkkien henkilökunnan valinnat. Jokainen on listannut mielestään viisi parasta vinkkausta.

Katso myös vuoden 2008 parhaat, vuoden 2009 parhaat, vuoden 2010 parhaat, vuoden 2011 parhaat, vuoden 2012 parhaat, vuoden 2013 parhaat, vuoden 2014 parhaat, vuoden 2015 parhaat, vuoden 2016 parhaat, vuoden 2017 parhaat ja vuoden 2018 parhaat.

Hannu

  • Rachel Cusk: Siirtymä – Hienovarainen ihmisssuhderomaani luottaa siihen, että sanat riittävät. Vuoden käännösromaani.
  • Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys – Tommi Liimatan, Mikko-Pekka Heikkisen ja Pasi Ilmari Jääskeläisen rakkauslapsi, joka tarjoilee maagista realismia Itä-Lapissa valloittavassa paketissa. Vuoden kotimainen romaani.
  • Markku Paasonen: Suurenmoinen huviretki – Vanha mies selittää kuopassa kolmijalkaiselle koiralle yhtä 250 sivuista virkettä, koska mitäpä muutakaan sitä tekisi. Uskomatonta kyllä, homma toimii alusta loppuun. Vuoden yllättäjä.
  • Samuli Siltanen: Astu matematiikan maailmaan – Silloin harvoin kun saadaan kotimainen innostava populaariteos matematiikasta, kuuluu se vuoden kirjojen listalle. Vuoden tietokirja.
  • Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo – Ironian siivittämä hyvän mielen romaani Kersti Juvan loistavana käännöksenä. Vuoden klassikko.

Mikko

  • Agatha Christie: Roger Ackroydin murha – Vaikka uusia kirjoja ilmestyy jatkuvasti, kannatan lämpimästi myös vanhojen klassikoiden uusia suomennoksia. Christien nerokas Hercule Poirot -dekkari sai uuden, oivallisen käännöksen, josta suurkiitos kääntäjälle ja kustantamolle (Juvan Ylpeys ja ennakkoluulo oli sekin loistava, mutta on jo Hannun listalla, joten olkoon siellä).
  • Sirpa Kähkönen: Kuopio-sarja – Toisinaan on hyvä olla vähän myöhässä. Luin koko Kuopio-sarjan tänä vuonna. 20 vuoden aikana ilmestyneet kirjat muodostavat niin vahvan kaaren, että oli mukavampi lukea ne varsin tiiviisti. Upea sarja, josta Hietakehto noussee kirkkaimpana.
  • Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin – Kankimäen molemmat kirjat tekivät vaikutuksen. Molemmat ovat kirjoja, joissa yhdistyy tiedon välittäminen, oman kirjoittamisprosessin dokumentoiminen ja henkilökohtainen näkökulma kerrassaan herkullisella tavalla.
  • Holly Bourne: Niin käy vain elokuvissa – Vauhdikas, värikäs ja moderni teiniromanssi, joka suhtautuu todella kriittisesti romanttisen elokuvien toksiseen maailmaankuvaan ja tarjoaa vähän terveempää romantiikan mallia.
  • Aura Koivisto: Mies ja merilehmä – Huikea tietokirja. Georg Stellerin matkat ovat melkoisia trillereitä ja kun kirja vielä kohoaa paljon Stellerin elämäkertaa laajemmaksi kannanotoksi luonnon tilaan ja eläinlajien häviämisen, lopputulos on silmiä avaava ja todella vaikuttava.

Titta

  • Jussi Jalonen: Ayn Rand: Kapitalismin valtiatar – Kirja auttaa ymmärtämään Randin elämää, filosofiaa ja saavutuksia, sekä niitä moninaisia tapoja joilla hän on vaikuttanut muun muassa Yhdysvaltain oikeiston ideologiseen pohjaan. Oivallinen kirja auttaa käsittämään miksi maailmamme on sellainen kuin se on.
  • Jouko Aaltonen ja Seppo Sivonen: Orjia ja isäntiä: Ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla – Kirja avaa onnistuneesti uusia näkökulmia historiaan ja tuo esille miksi kolonialismi ja orjakauppa oli aikanaan niin itsestäänselvä osa maailmanjärjestystä.
  • Marko Lamberg: Noitaäiti : Malin Matsintyttären tarina – Kirja antaa mielenkiintoisen näkökulman kansannaisen elämään vuosisatoja sitten, sekä näyttää miten haavoittuvainen yhden totuuden yhteiskunta on, kun tulkintoja ei voi olla kuin yksi.
  • David Stuttard: Nemesis : Alcibiades and the Fall of Athens – Alcibiades oli antiikin Kreikan ja muinaisen maailman suuria persoonallisuuksia. Stuttardin kirjoittama elämäkerta valoittaa elävästi tämän ristiriitaisen miehen saavutuksia ja tuo antiikin Kreikan elävänä lukijan eteen.
  • Avi Heikkinen: Valotusaika – Sekä juoneltaan että toteutukseltaan kekseliäs science fiction-sarjakuva on todellinen yllättäjä, joka osoittaa että uskottavaa sci-fiä voi aivan hyvin sijoittaa vaikka Jyväskylään. Pakollista luettavaa kaikille science fictionin ystäville.

Juha

  • Alastair Reynolds: Hitaat luodit – Vuoden parhaaksi scifikirjaksi päätyi Alastair Reynoldsin Hitaat luodit. Tiivis novella oli suoraviivainen ja viihdyttävä.
  • Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia – Pohjoisen mytologia on teos, jolta en odottanut kauhean paljon. Se kuitenkin Gaimanin ote vanhoihin tarinoihin teki ison vaikutuksen ja kirjan parissa viihtyi todella hyvin. Sitä isompi asia on että kirjan sisältö jäi hyvin muistiin, mikä ei ole kaltaiselleni sarjalukijalle kauhean yleistä.
  • Jean-Michel Charlier ja Jean Giraud: Blueberry – Uhkea kolmen albumin kokoelma oli esteettisesti hieno kokonaisuus. Sarja on klassikko syystä ja jättää muut oman genrensä sarjakuvat kauas taakseen.
  • Max Brallier: Maailman viimeiset tyypit : Zombiparaati – Paras nuortenkirja oli mielestäni Maailman viimeiset tyypit, joka onnistui yhdistelmään hauskaa kuvitusta nopeatempoiseen juoneen.

Hikkaj

  • Sanna Nyqvist: Räjähdemiehen perintö – Tietoa, tuskallistakin, siitä mistä kaikki alkoi ja minkälaista porukkaa on Nobelin- kirjallisuuspalkinnon jakajissa ja saajissa. Omalta kohdaltanihan tämä johti melkoiseen muistileikkihaasteeseen.
  • Marjo Kuula (toim.): Sydämeen luettavaksi : J. H. Erkon elämäkerta – Miksei kerrankin voisi vuoden vakuuttavaksi kirjaksi valita kirjaa pelkän ulkokuoren perusteella! Kansien siis. Kyllä sisältökin tasokasta luettavaa on. Valtaa juhlamieli: ”Liikuttuneena painoin sen sydäntäni vastaan. Se saapui minulle kauniina päivänä.” Tämän kirjan.
  • Jonas Forsang: Northug : Minun tarinani – Onhan otettava selvää mistä ihmeestä tuo norjalaisten hiihtoylivoima johtuu. Kai sen nyt Johaugin ja Klæbon tasoinen hiihtotähti kertoo. Ei kerro, mutta repii itseään palasiksi ja kertoo intensiteetillä kiihkeistä elämänhetkistä. Tässä kirjaa myös urheilemattomille.
  • Niina Miettinen: Suopursu – Oman murrepohjan tuoksu taustalla, kotimaisemissa täällä jossain Pohjois-Karjalan perukoilla. Pieni on kaunista – jos myös vähemmän, kun taiteilevan Hannun tuska ei ota hellittääkseen. Ei voi olla pitämättä. ‘Näin rousseaulaisena olin otettu Miettisen Suopursusta: hyvä että osui käsiin.’
  • Eeva Kilpi: Sininen muistikirja sekä Punainen muistikirja – Kirjoja ja viisaita sanoja niille joilla on ainainen kiire, hätä ja hoppu. Ja mitenkä voisinkaan ohittaa koko tämän Kirjavinkkauksen tunnuslauseeni: Kieli kaikki kaikessa – suomen kieli. Ei oo Kilven voittanutta – Volterin eikä Eevankaan.

Paula

  • Briitta Hepo-Oja: Suomea lohikäärmeille – Uusi kotimainen fantasiakirja, missä Suomi on ajateltu uusiksi aatelisin, itsehallintoaluein ja lohikäärmein. Aivan ihana.
  • Theodora Goss: The strange case of the alchemist’s daughter – Historiallinen jännitysromaani, missä klassiset kauhukirjojen hahmot ovat saaneet uuden elämän. Herkullinen lukukokemus.
  • Shaun Usher: Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa – Pala historiaa kirjeiden muodossa. Unohtumattomia ja unohdettuja sanoja jotka ovat muokanneet maailmaa sana sanalta.
  • Jarod ja Neal Shusterman: Dry – Dystopia, mikä on lähempänä ja realistisempi kuin moni muu. Kun vesi loppuu, elämän loppuminen ei oli kaukana.
  • James Bowen: Katukatin elämänohjeita – Elä kuin kissa ja ole onnellisempi. Katukatti Bobin elämää on seurattu jo kymmenen vuotta ja hän on tuonut niin omistajalleen kuin monille muillekin iloa ja toivoa.