Péter Gárdos: 117 kirjettä

Osta kirja itsellesi

117 kirjettä alkaa siitä mihin useimmat kirjat päättyvät: sen päähenkilö on selvinnyt hengissä Belsenin keskitysleiriltä ja aloittaa uutta elämää Ruotsissa, olkoonkin että hänelle on tappavan keuhkotaudin takia annettu vain kuusi kuukautta elinaikaa, ja että hän on leirillä riutunut 29-kiloiseksi luurangoksi. Tämä Miklos on kuitenkin sitkeä ja päättäväinen. Hän haluaa itselleen vaimon, ja niinpä hän on kirjoittanut 117 samansisältöistä rakkauskirjettä ja lähettää ne kaikille unkarilaisnaisille, jotka ovat Ruotsissa toipumisleireillä, kuten hän itsekin. Näiden 117 naisen joukosta hän uskoo lujasti löytävänsä tulevan puolisonsa.

Kuolemansairaan Miklosin hanke kohtaa tietenkin monia vastuksia, mutta kun hän saa kirjeen nuorelta Lililtä, hän tietää kohdanneensa elämänsä rakkauden. Ja koska romaanin kertojana on Miklosin ja Lilin poika, ei lukijan tarvitse olla huolissaan: kaikki järjestyy lopulta.

117 kirjettä on hieno pieni tarina. Se on kirjoitettu harvinaisen kauniisti, eikä lopputulos ole silti lässyttävän romanttinen vaan jollakin tavalla henkevä. Kirjan henkilöt eivät ole mitään mallikansalaisia heikkouksineen ja puutteineen, mutta heitäkin on kohdeltu eräänlaisella pieteetillä. Voin lämpimästi suositella tätä teosta, vaikka painovirheiden laskemisen lopetinkin jo puolessa välissä tekstiä…

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.