Heli Laaksonen: Aapine : aakkossi niil, ko ymmärtävä jo pualest sanast!

Aapine

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aapine on yksi niistä monista kirjoista, jossa pääideana ovat runot eri kirjaimiin liittyen. Tässä erona muihin on murre: tekstit on kirjoitettu lounaismurteella. Aakkosteeman lisäksi runoilla ei ole oikein muuta yhteistä teemaa, vaan aiheet vaihtelevat laidasta laitaan.

Lyhyiden runojen lisäksi loppuun on lisätty kolme pidempää runotarinaa, murresanasto ja paasausosioksi kutsuttu tietopaketti luonaismurteesta. Tämä tietopaketti oli hyödyllinen ja kiinnostava kaltaiselleni wannabe-kielitieteilijälle.

On vähän niillä rajoilla, onko kirja enemmän aikuisille vai lapsille suunnattu. Minä kyllä pidin siitä, mutta en silti välttämättä lukisi kirjaa ensimmäisenä runokirjana lapselle tai antaisi sitä oikeaksi aapiseksi lukemaan opettelevalle. Ehkä se johtuu siitä murteesta..? Ääneen luettuna kirja taitaa olla parhaimmillaan, joten se sopii hyvin perheen yhteisiin lukuhetkiin.

Pääkaupunkiseudulla kasvaneena en ole aina ollut mikään erityinen murre-fani, mutta jo Laaksosen aikaisemmat teokset ovat lisänneet omaa arvostustani murteita kohtaan. Eri murrealueilla asuvienkaan ei kannata jättää kirjaa lukematta, vaan mielummin ottaa se mukaan omaan lukupinoon.

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...