Heli Laaksonen: Ykköne

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Numerorunokirja mummuil ja mukulil, pappoil ja poikasil, parillisil ja parittomil, muttei totisil matemaatikoil!

Heli Laaksosen Aapine-aakkosrunokirja ylsi Finlandia junior -palkintoehdokkaaksi; josko Ykköne etuilisi ykköseksi, nappaisi Finlandian – sen verran vetävänimevältä, muttei liian imelältä, vaikuttaa. Ensin päästään ykkösestä yhdeksäiseen numero kerrallaan, siitä sitten hyppien jopa miljoonaa* sivuten. Jo tuhat on nolo, ruma luku kaikkine tyhjine rinkuloineen; se on kuin vessajono:

Kato ny: kolm noll vessajonos oven takan jalat ristis.

*Entä se miljoona sit:

Kuin kaua joutu vartoma vuaroas miljoonan viimene nolla? Sääli hänt!

On näissä tyyliä sekä enemmän kuin ripaus kysyvää ja toteavaa lapsenmielisyyttä, jotta pakkohan nämä kaikki on lukea yhdeltä istumalta nauttien, tai seisomalta eli vaikkapa siinä pitkässä vessajonossa.

Sitten lopuksi voi tehdä testin ja katsoa, onko oppi perille mennyt: osaako vastata oikein matemaattisiin tehtäviin, kuten vaikkapa tähän: “Hauki men hammaslääkäril. Se sai siäl tekohamppat. Haue alaleukka hammaslääkär laitti 300 tekohammast, yläleukka 400. Kui mont hammast hauel ol yhtes?”

Kompa, kompa! = kun kysymyksen paino on sanal ol.

Nokkelaa, näppärää ja hyväsydämistä höppänyyttä. Hyvä, Heli, teksist ja hyvä, kuvittaja Anne Vasko, piiroksist!

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...