Heli Laaksonen: Ykköne

Osta kirja itsellesi

Numerorunokirja mummuil ja mukulil, pappoil ja poikasil, parillisil ja parittomil, muttei totisil matemaatikoil!

Heli Laaksosen Aapine-aakkosrunokirja ylsi Finlandia junior -palkintoehdokkaaksi; josko Ykköne etuilisi ykköseksi, nappaisi Finlandian – sen verran vetävänimevältä, muttei liian imelältä, vaikuttaa. Ensin päästään ykkösestä yhdeksäiseen numero kerrallaan, siitä sitten hyppien jopa miljoonaa* sivuten. Jo tuhat on nolo, ruma luku kaikkine tyhjine rinkuloineen; se on kuin vessajono:

Kato ny: kolm noll vessajonos oven takan jalat ristis.

*Entä se miljoona sit:

Kuin kaua joutu vartoma vuaroas miljoonan viimene nolla? Sääli hänt!

On näissä tyyliä sekä enemmän kuin ripaus kysyvää ja toteavaa lapsenmielisyyttä, jotta pakkohan nämä kaikki on lukea yhdeltä istumalta nauttien, tai seisomalta eli vaikkapa siinä pitkässä vessajonossa.

Sitten lopuksi voi tehdä testin ja katsoa, onko oppi perille mennyt: osaako vastata oikein matemaattisiin tehtäviin, kuten vaikkapa tähän: ”Hauki men hammaslääkäril. Se sai siäl tekohamppat. Haue alaleukka hammaslääkär laitti 300 tekohammast, yläleukka 400. Kui mont hammast hauel ol yhtes?”

Kompa, kompa! = kun kysymyksen paino on sanal ol.

Nokkelaa, näppärää ja hyväsydämistä höppänyyttä. Hyvä, Heli, teksist ja hyvä, kuvittaja Anne Vasko, piiroksist!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...