Claire Aho, Heikki Aho ja Henrik Meinander: Aho & Soldan : Suomi 1950-luvun väreissä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aho & Soldan tunnettiin valokuvaamona ja dokumenttielokuvia tuottavana yhtiönä, jonka olivat perustaneet kirjailija Juhani Ahon pojat Heikki Aho ja Björn Soldan. Claire Aho oli puolestaan Heikki Ahon tytär, joka oppi valokuvaajan ammatin isänsä ja setänsä omistamassa elokuvavalmistamossa ja kehittyi maineikkaaksi valokuvaajaksi ja värivalokuvauksen uranuurtajaksi. Valokuvateos Suomi 1950-luvun väreissä onkin pääasiassa Claire Ahon taidonnäyte, mutta joukossa on myös Aho & Soldanin aineistoa.

Kirjan sivuilla avautuu hurmaava ja optimistinen 1950-luku; Suomi alkoi avautua maailmalle, suuret ikäluokat syntyivät ja maatalousyhteiskunta alkoi vähitellen väistyä modernin maailman tieltä. Mukana on niin urbaania maisemaa, maaseutua, aikakauden työelämää kuin huvituksiakin. Tietysti vuoden 1952 olympialaiset ovat myös saaneet kirjasta tilaa. Professori Henrik Meinanderin tekstit täydentävät puolestaan hienosti kirjan visuaalista puolta. Koska kirjan tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, kirjaa voi suositella myös sellaiselle, jolta suomenkieli ei taivu.

Claire Ahon kova maine valokuvaajana ei kirjaa lukiessa enää ihmetytä. Selvästi Aholla on ollut silmää sommittelulle, kuvista välittyy myös hienosti taito tarttua oikeaan hetkeen, mikä tietysti on hyvälle valokuvaajalle välttämätöntäkin. Ennen kaikkea värikuvista kuitenkin välittyy ajan henki, millaista oli elää 1950-luvulla. Monet valokuvista ovat väreiltään niin eläviä, että oikein joutuu muistuttamaan itseään, että tuosta hetkestä on oikeasti kulunut jo ainakin kuusikymmentä vuotta. Kuvia katsoessa tulee tunne, että niihin voisi vain kävellä sisälle, aivan kuin kuvat olisi otettu vain hetki sitten. Tämä jos mikä tekee historiasta elävää.

Kirjan takakannessa puhutaan 1950-luvun viipyilevästä kauneudesta ja sanoisin, että tämä kuvaa myös Claire Ahon valokuvia erinomaisesti. Kaunis ja mielenkiintoinen valokuvakirja on ehdottamasti suositeltavaa luettavaa kaikille lähihistoriasta kiinnostuneille!

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...