Adam Hart-Davis: Aika

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Stop! Älä lue pidemmälle vielä! Tiedätkö, mitä on aika? Tietenkin! Määrittele ajan käsite jollekin lähelläsi olevalle. No, ei se ollutkaan niin helppoa.

Adam Hart-Davis yrittää viedä meidät (kirjan alaotsikkoa mukaillen) suuren mysteerin jäljille. Hän lähtee liikkeelle antiikin filosofeista, joille aika oli kaikkea muuta kuin triviaali käsite. Thaleen, Platonin, Aristoteleen ja kirkkoisä Augustinuksen opeista ja pohdinnoista siirrytään sulavasti kohti ajan käytännöllisempää puolta, ajankulun mittaamista, erilaisia kelloja, kalenterisysteemeitä ja ajanlaskua.

Hart-Davis kulkee maailman ympäri moneen kertaan täydentäen eurooppalaisittain tutumpia kehityspolkuja arabien, kiinalaisten, intialaisten ja väliamerikkalaisten korkeakulttuurien saavutuksilla. Tekniikan kehitys toi uusia vaatimuksia myös ajan mittaamiselle, ja kelloilla oli keskeinen osa myös luotettavan navigoinnin kehittymiselle. Kirjan loppuluku on omistettu lähes kokonaan ajan suhteellisuudelle ja Albert Einsteinin suhteellisuusteorian merkitykselle ajan havaitsemisessa ja mittaamisessa.

Aika on kirjoitettu kiinnostavasti ja ilman turhia koukeroita. Toki esimerkit voisivat olla syvällisempiäkin, mutta helppo yleistajuisuus on selvästi ollut Hart-Davisin yhtenä ohjenuorana kirjaa tehdessään. Monimutkaisten teorioiden ja teknisten vempainten esittelyssä raapaistaan vain pintaa, mutta kerrotaan silti tarpeeksi. Kuvitusta on joka aukeamalla paljon ja muutenkin kirjan visuaalinen ilme on monipuolinen ja elävä. Yksi aihe esitellään yleensä suurin piirtein yhdellä aukeamalla. Tuntuu, kuin lukisi 250-sivuista Tiede-lehden erikoisnumeroa!

Aika on haastava aihe. Adam Hart-Davis suoriutuu ilmiön selittämisestä helposti kuivin jaloin maaliin asti. Muutamia kiusallisia käännösvirheitä (puhutaan neliöjuuresta, kun tarkoitetaan neliötä jne.) kirjassa on, mutta kokonaisuutta ne eivät juuri häiritse. Aikaa voi suositella kenelle tahansa luonnontieteistä kiinnostuneelle. Se on sopivan syvällinen johdatus ajan problematiikkaan ja mittaustieteiden kehitykseen. Pukinkonttiin teini-ikäiselle? Suosittelen.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...