Nick Hornby: Alas on pitkä matka

Osta kirja itsellesi

Uudenvuoden aatto on joillekin vuoden surullisinta aikaa. Mitä tehdä, kun toivoa tulevaisuudesta ei ole? Elämänsä möhlinyt tv-juontaja Martin päätyy lontoolaisen tornitalon katolle tekemään loppua itsestään. Mutta kaikki ei olekaan niin yksinkertaista: katolle saapuu samoissa aikeissa myös vaikeavammaisen lapsen yksinhuoltaja Maureen. Ja sitten apulaisministerin epätasapainoinen lukiolaistytär Jess. Ja vielä rock-bändinsä hajottanut amerikkalainen JJ.

Käy ilmi, ettei kukaan oikeastaan olekaan valmis itsemurhaan. Nelikko lyöttäytyy ensin löyhästi, sitten tiiviimmin yhteen, vaikka rehellisyyden nimissä he eivät oikein tunnukaan pitävän toisistaan. Oikein mitään muuta yhteistä ei heillä ole paitsi se, että he tapasivat sattumalta saman tornitalon huipulla, ja että kaikilla on ongelmia. Hengissä säilyäkseen he ottavat tehtäväkseen koettaa auttaa toisiaan yli pahimman. Ventovieraan ja aivan erilaisista oloista tulevan henkilön auttaminen vaan ei ole aina kovin helppoa.

Nick Hornbyn romaani Alas on pitkä matka on musta satiiri vakavasta aiheesta. Alun reippaamman revittelyn jälkeen sujuvasti kirjoitettu teos alkaa löytämään myös hieman syvempiä sävyjä tutkiessaan syitä, miksi päänelikko on päätynyt elämässään pohjalle. Hornbyn teksti on lennokasta ja räväkkää, joskus ehkä vähän itsetarkoituksellisenkin ronskia, mutta yhtä kaikki viihdyttävää. Neljästä näkökulmasta vuoron perään kerrottuna Hornby löytää hyvin kunkin henkilön tyylin ja tunteet. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.