Philip K. Dick: Alfan kuun klaanit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Philip K. Dickillä oli 1960-luvun puolivälissä todella aktiivinen kausi: yksin vuonna 1964 ilmestyi kuusi romaania, yksi niistä tämä Alfan kuun klaanit, 1950-luvun puolella ilmestyneestä novellista jatkettu tarina.

Alfan kuun klaanit kertoo kuusta, jossa oli aikaisemmin psykiatrinen sairaala. Yhteydet Maahan ovat kuitenkin katkenneet, joten sairaalan asukkaat ovat sinnitelleet pitkään omillaan. Heidän yhteiskuntansa on jakautunut klaaneihin sairausluokituksen mukaan: paranoidit, maanikot, obsessiivis-kompulsiiviset, hebefreenikot ja muut muodostavat omat ryhmänsä.

Nyt Maa kuitenkin haluaa kuun takaisin haltuunsa, joten käynnistyy Operaatio viisikymmentä minuuttia. Siihen lähtee mukaan kirjan päähenkilön Chuck Rittersdorfin vaimo Mary. Mary on ammatiltaan avioliittoneuvoja, joten on luonnollisesti selvää, että Maryllä ja Chuckilla on käynnissä erittäin ruma avioero.

Chuck työskentelee CIA:ssa, mutta Mary yrittää saada hänet työskentelemään suositulle koomikolle Bunny Hentmanille. Chuck päätyy kuitenkin sekaantumaan Alfan kuun operaatioon CIA:n kautta, omana tausta-ajatuksenaan saada tuleva ex-vaimo pois päiviltä sopivan salamyhkäisesti. Asiaan liittyy myös Chuckin uuden kämpän naapurissa asuva ganymedeläinen liejuhome Lordi Virtaava Simpukka, hieman kiusallinen kaveri, joka osaa lukea ajatuksia.

Kirja on hilpeä ja mielenkiintoinen, etenkin siinä vaiheessa, kun Chuckia oikein pyöritetään salaliittoteorioiden keskellä. Kuun hullut eivät tietenkään ole enimmäkseen sen kummempia kuin Maan terveet – CIA:n ja Bunny Hentmanin vainoharhat pärjäävät Alfan kuun paranoideille komeasti. Kysymys on, kuten Toni Jerrman arvostelussaan kirjoittaa, lopulta vain määritelmäeroista.

J. Pekka Mäkelä on tehnyt suomennoksen kanssa totutun siivoa jälkeä ja kirjan kansikin on Liken Dick-suomennoksille tavalliseen tapaan kummallisen ja luotaantyöntävän näköinen.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Enpäs muistanutkaan enää tuota, kiitos muistinvirkistyksestä! Tarkemmin katsoen yllättävän usean leffan idean taustalta löytyy Philip K Dickin nimi.

  2. Tästä ei taida olla elokuvaa, mutta paljonhan noita on filmattu. Usein vain aivan eri nimellä kuin alkuperäinen romaani, joten noita ei välttämättä tajuakaan Dick-filmatisoinneiksi.

  3. Nuo olennaisimmat filmatisoinnit onkin tullut nähtyä ja tuntuu että niiden luomat ennakko-odotukset ovat nostaneet kynnystä lukea ensimmäistäkään Dickin kirjoista, kun ei voi lähteä puhtaalta pöydältä kuten useimpien kirjailijoiden kohdalla. Vaan kaipa Dickiinkin on joskus tutustuttava, kunhan tuota ehtii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 860 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...