John Derbyshire: Alkulukujen lumoissa

Osta kirja itsellesi

Kirjan aiheena on Riemannin hypoteesi: ”Kaikkien zeta-funktion epätriviaalien nollakohtien reaaliosa on puoli.” Asian selvittelemiseen kuluu helposti 400 sivua tekstiä, sillä kyseessä on yksi merkittävimmistä ratkaisemattomista matemaattisista ongelmista. Hypoteesi liittyy alkulukuihin, tarkemmin ottaen niiden määrään ja esiintymistiheyteen.

John Derbyshire esittelee hypoteesin merkitystä ja erilaisia ratkaisuyrityksiä Riemannin ajoilta nykypäiviin. Samalla lukija tutustuu koko joukkoon matematiikan historian henkilöitä ja taustatekijöitä. Kirja ei siis ole puhdasta matematiikkaa, vaan kertoo esimerkiksi 1800-luvun Euroopan poliittisista tekijöistä, siltä osin kuin ne matemaatikoihin liittyvät.

Vaikeustasoltaan teos on kohtuullinen: Derbyshire sanoo kirjoittaneensa teoksen älykkäälle ja uteliaalle, mutta matemaattisesti oppimattomalle lukijalle. Jos on joku käsitys lukion matematiikasta, kirjasta selviää – sen verran rautalangasta Derbyshire asioita vääntää, ja loikkii tarvittaessa vaikeiden kohtien yli. Matemaattista kiinnostusta on syytä löytyä, muuten kirjaa ei jaksa lukea. Minua kirja ainakin kiehtoi.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...