Nicola Griffith: Ammonite

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mitäänsanomaton nimi ja ruma kansi kätkevät taakseen kerrassaan mainion kirjan. Sheri Tepperin ja Ursula Le Guinin teokset mieleen tuova kirja kertoo Jeep-planeetasta ja sinne lähetetystä antropologista Marghesta.

Jeep on Yhtiön planeetta ja Marghe Yhtiön nainen, mutta planeetalla asuu myös satoja vuosia siellä jo asuneita aiempia siirtolaisia. Siirtolaiset ovat kaikki naisia: planeetalla raivoaa vaarallinen virus, joka tappaa miehet varmasti ja naisistakin joka viidennen. Samalla virus tuntuu antaneen planeetan naisille kyvyn lisääntyä ilman miehiä.

Tämä on tietysti antropologille vastustamaton mysteeri selvitettäväksi ja Marghe heittäytyykin asiaan täysin voimin. Marghen kautta Nicola Griffith kuvailee Jeepin naisten monipuolista elämää kauniisti. Mikään feministiutopia Jeep ei ole, vaan naiset osaavat kyllä olla myös julmia toisiaan kohtaan, eikä Marghekaan helpolla pääse.

Vahvoja naishahmoja scifiin kaipaaville Ammonite on erinomainen valinta – kirjassa kun ei esiinny ensimmäistäkään miestä häiritsemässä.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...