Joni Skiftesvik: Apteekkilaiva : novelleja

Apteekkilaiva

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joni Skiftesvikin novellikokoelma Apteekkilaiva tarjoilee lukijalle monipuolisen aikamatkan Perämeren perukoille. Kokoelman alkupuolella liikutaan 1960-luvun alussa pienellä paikkakunnalla Oulun liepeillä. 13-vuotias puoliorpo Heikki ottaa aikuistumisen ensiaskelia. Hän paimentaa naapuruston pahaisia kaksospoikia, tapaa tulevan suosikkinäyttelijän, etsii sodan aikana ammutun saksalaissotilaan hautaa ja haaveilee niin tytöistä kuin paljon muustakin.

Variksenpoikasen voi opettaa puhumaan. Näinkin pienestä aiheesta saa syvästi koskettavan novellin. Kuten myös lopputilin ottavasta, kipujensa kanssa painivasta autokauppiaasta.

Skiftesvikin intohimo merenkulkuun näyttäytyy kokoelman kolmessa viimeisessä novellissa. Tapaamme Grönlannista troolaria hakemaan lähteneen sijoittajan. Kuulemme tunnustuksen Krimin sodan aikaiselta luotsilta, joka maanpetturiksi muuttuneena sai ohjata suurta höyryfregattia kohti Oulun satamaa. Teoksen päättävässä pitkässä niminovellissa puolestaan syysmyrskykään ei estä paremmasta elämästä haaveilevia pirtutrokareita lähtemästä pimeille vesille.

Joni Skiftesvikin novellit eivät ole suuria kertomuksia. Oikeastaan asia on aivan päin vastoin: Skiftesvik on nimenomaisesti arkisten tavallisten tapausten tulkki. Hänen henkilönsä eivät ole sankareita, he ovat oikeita ja aitoja ihmisiä. Ja juuri tässä arkisten merkitysten kuvauksessa onkin Skiftesvikin voima. Hänen empaattinen ja syvästi inhimillinen kerrontansa on suorastaan ihailtavaa luettavaa. Apteekkilaiva on kerrassaan hieno novellikokoelma, joten se saakin yhden painavimmista suosituksistani tänä vuonna.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...