Iain M. Banks: Aseiden käyttö

Aseiden käyttö

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aseiden käyttö on hankala kirja. Se on alkuun hyvin työlästä luettavaa, sillä se ei etene kovinkaan kronologisessa järjestyksessä. Joka toinen luku etenee kirjan nykyhetkeä eteenpäin, joka toinen taas (luvut on numeroitukin eri sarjoihin, toinen laskevasti ja toinen nousevasti!) käsittelee joskus epämääräisessä ajassa ja paikassa tapahtuneita asioita. Tapahtumat sinänsä ovat kyllä kiinnostavia, ja kirjaa kyllä kannattaa lukea eteenpäin vaikeuksista välittämättä — asiat selkeytyvät loppua kohden.

Kirja kertoo Cheradenine Zakalwesta, joka työskentelee Kulttuurin Erityisolojen jaoksessa. Se on eräänlainen salainen palvelu, jonka tehtävänä on muunmuassa järjestellä sotien lopputuloksia palvelemaan Kulttuurin tavoitteita. Kulttuuri taas on jonkinlainen yleisgalaktinen YK, joka pyrkii tuomaan rauhaa ja hyvinvointia galaksiin. Omilla ehdoillaan, tietysti.

Zakalwe toimii milloin kommandona, milloin armeijoiden johdossa. Hahmona Zakalwe on monimutkainen, menneisyyden tapahtumien varjostama mies, jolla on muunmuassa vaikeuksia suhtautua valkoisiin tuoleihin — miksi, se selviää vasta aivan kirjan lopussa.

Aseiden käyttö on toiminnallinen kirja, mutta toisaalta suhtautuu epäilevästi toiminnan oikeutukseen asettaessaan Zakalwen epäilemään työnantajansa hyvyyttä. Onko Kulttuurin edustama elämäntapa sen parempi kuin muiden? Kirjan asetelmalle löytää yhtymäkohtia nykymaailman kulttuuri-imperialisteihin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...