Jukka Aalho ja ChatGPT: Aum Golly 2 : Tekoälyn kuvitettuja runoja ihmisyydestä

Aum Golly 2

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 2021 Jukka Aalho teki GPT-3-kielimallin kanssa Aum Golly -runoteoksen, jonka runot syntyivät Aalhon kuratoimina GPT-3:n annetuista kehotteista laatimista teksteistä, jotka Aalho sitten suomensi. Nyt kielimallikentällä on tapahtunut ilmeinen muutos, kun ChatGPT on tullut käyttöön. Ei siis ole yllättävää, että Aalho on tehnyt Aum Gollylle jatko-osan ChatGPT:n kanssa. Kuvitus on myös saanut uutta potkua Midjourney-työkalusta.

Kuvitus onkin selvästi tullut askeleen eteenpäin edellisestä. Kansikuva on hieno ja runojen kuvituksena olevat kuvat ovat monet kauniita ja kiinnostavia. Eivät ihmiskuvittajat vielä ole työttömiksi jäämässä, mutta Midjourneyn tasoinen työkalu tuottaa jo varsin käyttökelpoista kuvitusta. Siihen toki liittyy kaikenlaisia eettisiä ja tekijänoikeudellisia kysymyksiä, joihin en tässä sen syvemmin mene, mutta joista kiinnostuneet löytävät kyllä paljon keskustelua internetistä.

Runot itsessään eivät ole ottaneet ihan samanlaista loikkaa parempaan. Viimeksi sanoin Aum Gollyn olevan parhaimmillaan koskettava ja hauskasti yllättävä. En tiedä, onko tämä seurausta omista odotuksista (”totta kai ChatGPT tekee parempaa jälkeä!”) vai mistä, mutta Aum Golly 2 ei aivan samanlaisia ilahtumisen hetkiä tarjonnut. ChatGPT:llä on jonkinlaista mieltymystä loppusointuihin, mikä ei välttämättä ole runoille eduksi.

Kyllä näilläkin runoilla hetkensä on. ChatGPT kieltäytyy runolliseesti kuvaamasta kahden matemaattisen yhtälön välistä romanttista suhdetta, ”koska matemaattiset yhtälöt / ovat abstrakteja konstruktioita / joilla ei ole kykyä / tunteisiin tai suhteisiin”.

Runoilijoiden ei siis vielä tarvitse olla huolissaan. Aum Golly 2 on hauska kuriositeetti ja dokumentti siitä, millaista tekstiä ChatGPT tuottaa tällaisella ohjauksella – koska inhimillistä ohjaustahan tässä on tarvittu. Ihmiskirjoittaja on valinnut aiheet, ohjaillut kielimallia ja kuratoinut tuotokset kirjan muotoon. Mielenkiintoisia käänteitä seuraa, kun tekoäly ottaa näitä vaiheita enemmän hoitaakseen.

Etevänä markkinoijana Aalho on tuotteistanut runokokoelman hienosti. Seuraksi on mahdollista tilata kustomoitu, yksilöllinen runo. Laadukasta, sielua ravistelevaa runoutta Aum Golly 2 ei ole, mutta hauska lahjaidea jollekin kirjallisuudesta tai tekoälyistä kiinnostuneelle? Miksipä ei. Kyllä tämän parissa tovin viihtyy ja teos herättää varmasti ajatuksia ja keskusteluja tekoälyn mahdollisuuksista ja uhkakuvista.

ihmisyyden kokemus: loputtomasti etsimässä
hapuilemassa torkkunappia

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 287 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...