Ken MacLeod: The Cassini Division

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Fall Revolution saa päätöksensä. Tällä kertaa päähenkilönä on Ellen May Ngwethu, joka kuuluu Cassinin jakoon, Aurinkokunnan unionin eliittijoukkoihin, joiden tehtävänä on varjella ihmiskuntaa posthumanistisilta tekoälyiltä. Näiden tekoälyjen tavoitteista ei tiedetä mitään, mutta niillä on aikaisemmin ollut voimaa hajoittaa Ganymede palasiksi ja rakentaa aineksista madonreikä, jota pitkin päästiin The Stone Canal -kirjasta tutulle New Mars -planeetalle.

Jupiterissa majailevat tekoälyt aiheuttavat maan asukkaille monenlaista vaivaa, estäen muun muassa täysin radioliikenteen ja monenlaisen elektroniikan käyttämisen, koska Jupiterista virtaa tasaisella tahdilla kavalia viruksia, jotka leviävät radioteitse. Niinpä suunnitelmissa onkin täräyttää tekoälyt pirstaleiksi — mutta ovatko ne sittenkään niin pahoja kuin mitä perimätieto ja erikoisjoukkojen dogmaattinen aito tieto väittää?

Ellen joutuu punnitsemaan satojen vuosien aikana lukkiutuneita näkemyksiään. Jupiterin tekoälyjen lisäksi niitä koettelevat maasta noudettu tiedemies Isambard Malley ja toisaalta New Mars -planeetan anarkokapitalistit. The Cassini Division on vauhdikas ja nopealiikkeinen scifitarina, jossa on MacLeodin tapaan vahva sosialistinen poliittinen lataus.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...