Michael Gregorio: Critique of Criminal Reason

Osta kirja itsellesi

Tämän kirjan nimi on väännös Immanuel Kantin Puhtaan järjen kritiikistä ja Käytännöllisen järjen kritiikistä. Kant-viittaus ei ole aivan joutilas, sillä tämän historiallisen dekkarin tapahtumat sijoittuvat Königsbergiin 1800-luvun alkuun ja Kant itse esiintyy kirjassa merkittävässä osassa. Pääosassa on kuitenkin Hanno Stiffeniis, vähäpätöinen pikkukaupungin maistraatti, joka yllättäen kutsutaan kuninkaan käskyllä Königsbergiin selvittämään kummallisten murhien sarjaa.

Talvinen Königsberg näyttäytyy kirjassa varsin synkässä valossa, mutta Stiffeniis sinnittelee murhatutkimuksissaan eteenpäin. Hän saa avukseen paikallisen ylikonstaapelin ja itse professori Kantin, joka opastaa Stiffeniisiä nykyaikaisen rikostutkimuksen pariin — 1800-luvun alussa poliisin menetelmät kun liikkuivat lähinnä kuulustelu- ja kidutuslinjalla. Kant opettaa Stiffeniisille rikospaikkatutkimusta ja muuta nykyaikaisempaa poliisityötä.

Pikkuhiljaa Stiffeniis eteneekin tehtävässään, vaikka ei oikein taitoihinsa luotakaan. Jännitystä luovat puheet Napoleonin suunnitelmista vallata kaupunki ja Stiffeniis joutuu myös kohtaamaan oman menneisyytensä haamut ja kaapissa lymyävät luurangot. Lopulta syyllinenkin selviää, mutta sekään ei ole aivan yksinkertainen juttu.

Critique of Criminal Reason on oivallinen, jos hieman hitaasti etenevä, historiallinen dekkari. Stiffeniis vaikuttaa välillä vähän turhankin tyhmältä, jotta Kant saa johdattaa häntä kädestä pidellen. 1800-luvun alun Königsberg on kuitenkin mielenkiintoinen ympäristö ja Kantin kaltaisen historiallisen henkilön ymppääminen osaksi tarinaa tuo siihen oman kiinnostavan vivahteensa. Jos tarinaan — ja Stiffeniisiin — ihastui, voi jatkaa lukemista, sillä Stiffeniis-trillereitä on ilmestynyt tähän mennessä yhteensä kolme. Itse taidan jättää jatkot väliin, mutta tämän kirjan parissa viihdyin kyllä kirjavinkin arvoisesti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.