David Michie: Dalai-laman kissa

Dalai-laman kissa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirja alkaa prologilla:

Ajatus syntyi eräänä aurinkoisena aamuna Himalajalla. Makasin tutussa paikassani talon ensimmäisen kerroksen ikkunalaudalla. Se oli täydellinen näköalapaikka, josta saattoi tarkkailla ympäristöään mahdollisimman laajasti vähäisin ponnistuksin…

Kun kirjan nimi on Dalai-laman kissa, alkulauseet synnyttivät minussa mieli­kuvan: äänessä on ihminen, joka kirjoittaa kissasta. Mutta ei, äänessä onkin kissa – tarinan minä-kertoja. Tosin monin paikoin mietin, että äänessä taitaa kuitenkin olla ihminen, bestseller-kirjailija David Michie. Hän on aiemminkin kirjoittanut helppotajuisesti buddhalaisuudesta ja meditaatioista muun muassa kirjat Buddhism for Busy People ja Hurry up and Meditate.  

Pieni ja nälkäinen kissanpentu pelastuu viime hetkellä kuin ihmeen kaupalla New Delhin slummista ja päätyy asumaan dalai-laman luo. Ensimmäistä hetkeä dalai-laman lähellä kissa kuvaa, että se oli 

yhtä paljon tunne kuin ajatus. Tajusin myöhemmin, että tunne oli sama kuin silloin, kun ensimmäistä kertaa tulee tietoiseksi siitä että oma olemus on täynnä rajatonta rakkautta ja myötätuntoa.”  

Kissalla on monta nimeä. Yksi niistä on buddhalaisen tradition mukaan annettu vihkimysnimi. Sen kissa jättää salaisuudeksi, HPK eli Hänen Pyhyy­tensä Kissa saa riittää. 

HPK seikkailee uudessa kodissaan ja sen lähialueilla, tutustuu temppelin ja sen lähiympäristön elämään.  Se seuraa dalai-lamaa läheltä, kuuntelee kiinnostavia keskusteluja, joita dalai-lama käy vierailuilla olevien Hollywood-tähtien, professorien ja tavallisten ihmisten kanssa.  Näistä keskusteluista se oppii paljon arvokasta ja tärkeää. Se oppii myös muilta uuden kotinsa lähellä olevilta ihmisiltä, erityisesti kahdelta munkilta: Hänen Pyhyyttään luostarin asioissa auttavalta Chogyalilta ja maallisissa asioissa auttavalta diplomaatti ja kulttuuriattasea Tenziniltä

Kissaelämän ja seikkailujen kuvailun lisäksi kirja sisältää runsaasti elämän­viisauksia. On buddhalaisia opetuksia, filosofiaa, meditaatio-ohjeita, dalai-laman ajattelun ja syvän vakaumuksen viisautta.  

Kissa oppii esimerkiksi, että tärkein edellytys onnellisuudelle on viisas itsekkyys. Se tarkoittaa, että ensin on jaettava onnellisuutta muille, on siirrettävä itsensä pois ajatustensa keskiöstä ja asetettava sinne muut. Tätä buddhalaiset sanovat rakkaudeksi. Toiseksi pitää elää niin, että pyrkii vapaut­tamaan toiset kärsimyksestä, vähentämään kärsimystä maailmasta. Sitä buddhalaiset kutsuvat myötätunnoksi.  Oma elämä on tärkeää niin ihmiselle kuin eläimelle, molempia yhdistää kaksi perusasiaa: toive onnelli­suudesta ja toive välttyä kärsimyksestä. 

Kissa oppii, että tärkeää on olla läsnä nykyhetkessä, olla tietoinen siitä, mitä juuri nyt tekee. Nykyhetkeen ei pidä suhtautua pelkkänä kertomuksena pään sisällä. Jos näin tekee, ajattelee jotain muuta kuin tekemäänsä asiaa. Tyyty­väi­syyden ja onnen ydin on jokaisen omassa tavassa katsoa maailmaa. 

HPK kertoo saaneensa idean kirjoittaa tämä kirja yhdeltä dalai-laman vieraalta. Vieras ihasteli kissan kauneutta ja totesi: ”Jos hän osaisi puhua, hänellä olisi paljon viisautta jaettavanaan.” Tämän kuultuaan kissa ajatteli, että olisi tärkeää välittää edes ”osa tuosta viisaudesta, jonka olin oppinut Dalai-laman sylissä.” 

Mielestäni kirja olisi ollut parempi, jos tarina olisi kerrottu kaikkitietävän kertojan näkökulmasta. Kissa minä-kertojana oli hieman epäuskottava ja tarpeettomalta tuntuva kikkailu. 

Helppolukuinen ja lempeä kirja tämä on, täynnä viisaita elämänohjeita. Suosittelen!

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...