Tim Powers: Declare

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Andrew Hale on palveluksesta vetäytynyt salaisen palvelun agentti. Hän saa vuonna 1963, pitkän hiljaiselon jälkeen, kryptisen puhelun, jossa käytetään salaisia koodeja: hänet kutsutaan takaisin palvelukseen.

Hale on osallisena huippusalaisessa operaatio Declaressa. Kylmä sota on käynnissä, mutta Declaren salaisuudet menevät syvemmälle, kyse on suuremmista asioista. Declare juontaa juurensa kauas ennen toista maailmansotaakin. Hale oli mukana vuonna 1948, kun Declareen liittyvä tehtävä Ararat-vuorella epäonnistui. Mitä vuorella silloin tapahtui, on vaivannut Halea sen jälkeen, ja nyt on aika kohdata Ararat uudestaan.

Tarina liikkuu eri aikatasoilla: sen nykypäivä on vuosi 1963 ja uusi Ararat-operaatio, samalla kerrotaan 1940-luvun tapahtumia – Pariisi 1941, Berliini 1945 – jotka johtavat Halen Araratille vuonna 1948. Tarinaa kerrotaan pääasiassa Halen näkökulmasta, mutta paikoin Powers poikkeaa muihin näkökulmiin tarpeen mukaan.

Declare on huikea vakoojatrilleri, mutta myös paljon muuta. Se ei suotta voittanut World Fantasy Awardia. Powers kirjoittaa Declaressa kylmälle sodalle kiehtovan okkultistisen alatekstin (ja paljastaa todellisen syyn, miksi Neuvostoliitto lopulta romahti). Operaatio Declare liittyy yliluonnollisiin salaisuuksiin, jotka ovat mitä suurimmissa määrin totta.

Kirja kietoutuu Kim Philbyn elämään. Kaksoisagentti Philby on yksi tunnetuimmista vakoojista ja varsin kiehtova henkilö. Declare syntyi Philbyn elämän ympärille. Powers huomasi Philbyn elämää tutkiessaan erilaisia pieniä poikkeamia, selittämättömiä tapahtumia – tämä kirja on Powersin näkemys siitä, mikä nämä poikkeamat aiheutti. Kirja perustuu Philbyn elämän todellisiin tapahtumiin niin paljon kuin mahdollista, mutta täydentää aukkokohdat omalla mielenkiintoisella tavallaan.

Declare on kiehtova kirja. Vakoojatrillerin jännittävä salakoodien, vainoharhan ja hengenvaaran maailma yhdistettynä toisen maailmansodan ja kylmän sodan käänteisiin ja huolella harkittuun okkultistiseen alatekstiin – lopputulos on todella makea yhdistelmä, eikä todellakaan ole ihme, että kirja nappasi World Fantasy Awardin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...