Risto Lahtinen: Dies irae – vihan päivä

Osta kirja itsellesi

Risto Lahtisen Dies irae – vihan päivä on näppärä esikoisdekkari Turun maisemista. Siinä Mauri Strömberg, erittäin varakas ja menestynyt liikemies, löydetään kotoaan murhattuna. Rikos on tehty teloitustyyliin: Strömbergiä on ammuttu lähietäisyydeltä päähän ja varmuuden vuoksi vielä keskivartaloonkin. Lisäksi käsi on naulattu kiinni lattiaan, mikä herättää tietysti kysymyksiä.

Strömbergin murhan tutkinnanjohtajaksi nousee hieman yllättäen komisario Eero Rantala, sillä hänen esimiehensä on sairastunut vakavasti. Kun uhrin menneisyyttä aletaan kaivella, löytyy todella vastenmielinen salaisuus: Strömberg on nuoruudessaan ollut poikakerhon vetäjä ja ilmeisesti käyttänyt pikkupoikia seksuaalisesti hyväkseen. Lisäksi hän on myöhemmällä iällään tehnyt epäilyttäviä Thaimaan-­matkoja. Pedofilian uhreja on useita, mutta kaikilla tuntuu olevan enemmän tai vähemmän pitävä alibi rikoksen ajaksi, ja lisäksi he eivät ole ainoita, jotka saattoivat toivoa Strömbergin kuolemaa.

Romaanille keskeinen Rantalan hahmo on piirretty melko uskottavasti ja rikospoliisien kliseitäkin on väistelty kohtalaisen onnistuneesti, mitä nyt etsivien alituinen seuralainen eli huono omatunto perheen takia on hänelläkin mukana. Viskiä ja tupakkaa ei sentään kulu, mutta hammasta särkee vietävästi ja hammaslääkäri pelottaa. Muut kirjan hahmot jäävät sitten väkisinkin vähän valjummiksi. Murhajuoni kulkee kirjassa hyvin, enkä ainakaan minä arvannut syyllistä etukäteen, vaan Lahtinen onnistui keräämään epäilyksiä vääriä henkilöitä kohtaan melko tehokkaasti. Lisäksi Turun paikallisväriä on tuotu asiantuntemuksella esille.

Dies irae – vihan päivä on selvästikin suomalaisessa mittakaavassa onnistunut esikoisdekkari, vaikka tiivistämisen varaa olisi ollut. Ja voi miten paljon kirjassa oli painovirheitä ja jopa kieliopillisia lipsahduksia! On sääli että oikolukijat ovat kadonnut ammattikunta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...