Riina Mattila: Eloonjäämisoppi

Eloonjäämisoppi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Riina Mattila joutui kaverinsa raiskaamaksi 13-vuotiaana. Tästä jäi pysyvä trauma, joka on vaikuttanut Mattilan elämässä monin tavoin sen jälkeen. Eloonjäämisoppi kertoo siitä, millaista elämä tällaisen trauman jälkeen on ja millaista työtä selviytyminen näin brutaalista vahingonteosta vaatii.

Mattila kuvaa tapoja, joilla trauma on hänen elämäänsä vaikuttanut ja erilaisia vaiheita sen käsittelyssä. Onneksi myös sitä, miten hyvä työterveyspsykologi kuunteli, huomioi ja otti ongelman tosissaan ja ohjasi hoitoon. Asianmukainen terapia siinä vaiheessa, kun aikaa tapahtuneesta oli kulunut riittävän kauan, osoittautui toimivaksi ja toipuminen on edennyt siinä määrin, että tämän kirjankin kirjoittaminen oli mahdollista.

Eloonjäämisoppi sopii erilaisiin tarkoituksiin. Se on kirjoittajalleen varmasti tärkeä vaihe toipumisessa, mutta palvelee myös muita. Siitä on varmasti iloa vertaistukena omien traumojensa kanssa kamppaileville ja traumatisoituneiden läheisille. Se on myös silmiä avaava kuvaus sellaisille, joilla omaa kokemusta aiheesta ei ole.

Kirja on myös tarpeellinen ääni kuoroon, joka vaatii parempaa tukea raiskausten uhreille. Suomessa tehdään yhä pöyristyttävä määrä raiskauksia, etenkin kun arvioiden mukaan vain joka kymmenes seksuaaliväkivallan uhri ilmoittaa asiasta poliisille – tämä luku kertoo karua kieltään uhrien lamaantumisesta ja toisaalta luottamuksesta poliisin mahdollisuuksiin auttaa.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen auttaa raiskauksen uhreja. Apua tarjoaa myös trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...