Stephen Baxter: Emperor

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Stephen Baxterilla on taipumusta kirjoittaa hieman pidemmällä aikajänteellä. Niin tässäkin kirjassa. Kirja kertoo latinankielisestä profetiasta, jonka kiljuu ilmoille synnytystuskissaan kärsivä briganttinainen, joka ei luonnollisesti osaa sanaakaan latinaa. Onneksi paikalla on joku latinantaitoinen, joka osaa kirjoittaa profetian talteen.

Tämän prologin jälkeen harpataan 47 vuotta eteenpäin ja kohdataan briganttisoturi Nectovelin, jonka syntymästä prologissa oli kyse. Roomalaisia vihaava Nectovelin on päässyt taistelun makuun vain brittiheimojen keskinäisissä nahinoissa, kun Caesarin jälkeen roomalaiset eivät ole Britanniaan vaivautuneet. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun roomalaiset tekevät yllättävän maihinnousun Britanniaan.

Nectoveliniin ei kuitenkaan kannata kiintyä, sillä kirjan päähenkilö on nimenomaan profetia. Henkilöissä on jatkuvuutta tasan sen verran, että päähenkilöt ovat samoista suvuista. Välillä vain harpataan sata tai parisataa vuotta, jotta nähdään, miten profetia vaikuttaa hieman myöhemmin. Käytännössä käsissä on kolme pienoisromaania, joissa Rooman keisarit vaihtuvat, mutta elämä roomalaisessa Britanniassa on aina yhtä haastavaa ja mielenkiintoista.

Kirja nojaa vankasti historiaan ja lukija tutustuu Rooman keisarien ja roomalaisen Britannian vaiheisiin. Hadrianuksen muuri rakennetaan, aivan kuten profetia kertoo… mutta onko profetia oikeasti tehokas työkalu tulevaisuuden muokkaamiseen, vai pelkästään unelmaa ja puhetta? Kuka Nectovelinin profetian lähetti, kenen tavoitteita profetian toteutuminen todella ajaa?

Tämä on ideoiden kirjallisuutta — Baxter jopa laittaa yhden henkilöistään puolustamaan tieteisfiktiota, jota syytetään pelkkien ideoiden kirjallisuudeksi, vailla kunnollisia henkilöhahmoja. Henkilöihin ei pääse kiintymään, kun vähän väliä vaihdetaan, eikä juonikaan ole aivan riittävän kantava koko kirjan näkökulmasta. Yhtä kaikki aihe on kiehtova ja lopetus niin keskeneräinen, että Vilhelm Valloittajasta kertova jatko-osa Conqueror (ja itse asiassa koko neliosainen, toiseen maailmansotaan asti ulottuva Time’s Tapestry -sarja) piti laittaa tilaukseen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...