Tiina Raevaara: En tunne sinua vierelläni

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Surrealismin ystäville on tarjolla herkullinen lukukokemus. Tiina Raevaaran novellikokoelma jatkaa yhtä nyrjähtäneissä tunnelmissa kuin esikoisromaani Eräänä päivänä tyhjä taivas. Kokoelman novellien maailma on miellyttävän outo, sopivasti vinksallaan, mutta silti ymmärrettävissä. Takakannessa viitataan Leena Krohniin, Jyrki Vainoseen ja Johanna Sinisaloon ja varsinkin kaksi ensimmäistä sopivat Raevaaran viitekehykseksi oikein mainiosti.

Kirjassa kohdataan muun muassa lintujen sairaala ja sinne joutunut mies, sudenkorentoja, siskon kuolema, metsän väkeä, kummallinen kirjekertomus ja sota-ajan juttuja. Monipuoliset tarinat takaavat sen, että useimmille lukijoille löytynee se oma suosikki. Toisaalta novellit muodostavat melko eheän kokoelman, sen verran samankaltaisten aiheiden parissa ne liikkuvat — esimerkiksi luonto on lähellä monissa tarinoissa, tavalla tai toisella.

Maistiaisista kiinnostuneille suosittelen visiittiä Usvaan, jonka arkistoista löytyy jokunen kirjan novelleista hieman aikaisempina versioina (Matildan kuolema ja Sudenkorento omilla nimillään, Lumisade nimellä Mäkinen väki). Nämä novellit ovatkin minusta kokoelman parempaa puoliskoa ja antavat varsin hyvän kuvan siitä, millaista tunnelmaa kokoelmalta voi odottaa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 238 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...