Sebastian Faulks: Engleby

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mike ”Veski” Englebyn, nuoren miehen tarina alkaa rauhallisesti, omalla tavallaan. 70-luvun alku Isossa-Britanniassa, hippiaate vetelee viimeisiään ja Vietnamissa soditaan. Köyhä ja koulukiusattu Mike Engleby aloittaa opintonsa arvostetussa yliopistossa apurahan turvin.

Päihteisiinkin mieltynyt Engleby kirjaa ylös ilkeitä, mutta osuvia huomioita parempiosaisten opiskelutovereidensa naiiviudesta ja yhteiskunnan järjettömyydestä. Hän tarkkailee maailmanmenoa omalla erilaisella ja jännittävällä tavallaan. Poikkeavan kohtelun kirjoittamisessa ja nuoren miehen pakonomaisissa ajatuksissa saa kaunis ja suosittu Jennifer, johon Englebyllä on ainakin omasta mielestään aivan erityisen läheinen ja lämmin suhde. Kun Jennifer yllättäen katoaa, poliisi alkaa epäillä epäsiistiä ja epäsosiaalista Englebya. Tapaus jää kuitenkin ratkaisematta eikä Jenniferiä löydy.

Vuodet kuluvat, mutta Jenniferin katoaminen ei jätä toimittajaksi päätynyttä, ulkopuoliseksi ja etääntyneeksi itsensä tuntevaa Englebyä rauhaan. Hän palaa Lontoosta opiskeluaikojensa maisemiin saadakseen selville totuuden nuoruutensa aikaisesta oudosta tapahtumasta. Rauhaa omaan sotkuiseen sieluunsa. Pala palalta valkeneva totuus on yhtä kauhistuttava kuin yllättäväkin, ennen kaikkea Mike Englebylle itselleen — ehkä.

Hän on tuntenut ainakin yhden kadonneen naisen, ehkä toisenkin. Onko hän murhannut heidät? Kuka on oikea murhaaja? Tämä ei oikeastaan ole jännäri — tämä on kurkistamista toisen ihmisen psyykeen, sen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja mahdottomuuksiin. Mikä on totta ja mikä tarua? Kuka on tehnyt ja mitä?

Lopulta asia toki selviää, mukavat valkotakkiset miehet saapuvat  ja tapaamme Englebyn eräässä laitoksessa jatkamassa tarinaansa. Erittäin mielenkiintoinen, satiirinenkin, jännittävä ja outo kertomus pitämään mielenkiinnon vireillä koko kirjan ajan. Itse luin tämän jälleen yhdeltä istumalta — ja luen pian uudelleen. Suosittelen erilaisen, psykologisen jännityksen, satiirin ja outojen sekä erikoisten tarinoiden ystäville. Tämä oli jälleen erinomainen vaihtoehto tavanomaiselle dekkarille tai nuoren miehen kasvukertomukselle!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...