Lee Child: Etsintäkuulutettu

Etsintäkuulutettu

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tätä on jo odotettu. Lee Childin kirjojen laatu on pitkään ollut laskusuunnassa, mutta Etsintäkuulutettu on loivahko parannus ja pienimuotoinen helpotus kaikille Jack Reacherin faneille.

Etsintäkuulutetun alku on vetävä: Jack Reacher saa autokyydin epäsuhtaiselta matkaseurueelta ja huomaa nopeasti yliluonnollisen tarkalla analysointikyvyllään, että jokin on vialla. Toisaalla FBI:n agentti selvittää murhaa, josta alkaa tulla ilmi erikoisia yksityiskohtia. Kirjan edetessä Reacherin ja agentin tiet risteävät, ja sitten on Reacherin aika taas mukiloida ja murhata pahoja poikia. Heikompia astioitakin pitää auttaa.

Reippaan alun jälkeen Etsintäkuulutettu muuttuu keskivaiheilla junnaavammaksi ja selostavammaksi, mutta loppua kohden Child kiristää jälleen tahtia. Reacher lähtee kosto mielessään yksin ylivoimaista joukkoa vastaan eikä taatusti vaivaudu tutkimaan edes sen jälkeen, kun on hutkinut oikein olan takaa.

Lee Childin kirjoissa Jack Reacher on usein vastentahtoinen sankari, joka joutuu vahingossa mukaan keskelle toimintaa. Onneksi Reacher on riski jörrikkä, jolla on menneisyys sotilaspoliisina. Armeijan jätettyään Reacher on kiertänyt Yhdysvaltoja mukanaan vain hammasharjansa. Kiertolaiselämä ei ole ollut hassumpaa, ja naisia ja tappeluita on riittänyt.

Jack Reacherin hahmossa voikin nähdä päivitettyjä piirteitä John Waynen tai Clint Eastwoodin lännenelokuvien hahmoista, jotka ovat enemmän väkivaltaisia antisankareita kuin partiopoikamaisia urhoja. Childin luomassa karikatyyrimaisessa hahmossa on jotain suunnattoman helpottavaa: kun supersankareistakin on tullut ahdistuneita ja menneisyytensä piinaamia kummajaisia, Jack Reacher on vain testosteronia tihkuva hahmo, jonka maailma on autuaallisen mustavalkoinen. Skandinaavinen maailmantuska on kaukana Childin kirjoista. Suoraviivaisen dekkarin ystävälle Etsintäkuulutettu antaa sen, mitä pitääkin.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...