Rosa Liksom: Everstinna

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Everstinnaan tartuin suurella odotuksella ja se palkittiin. Luin kirjaa ihan innoissani, suorastaan ahmien. Miksikö, niin siksi, että se on kirjoitettu meänkielellä ja siksi, että Rosa Liksomin teksti kulkee niin liukkaasti.

Everstinna kertoo Annikki Kariniemestä. Lapsesta asti kuljetaan hänen mukanaan, aina siihen asti kunnes “Huoneessa leijuvat lumihiutaleet”. Kerronta etenee monologimaisesti ja on erittäin elämänmakuista. Kertoja ehtii olla kolme kertaa avioliitossa; pahinta on se eversti.

Rosa Liksom kuvaa ihmisiä erityisen hyvin. Etenkin ihmismieltä, hyvää ja pahaa, ihan sillä lailla kun se ilmenee. Jokainen meistä on erilainen ja käyttäytyy omalla tavallaan. Joillekin ei riitä mikään ja jotkut tyytyvät vähempään.

Se, että lapin murre, meänkieli on mukana, antaa parhaan mausteen tarinalle. Se vaan on niin herkullista luettavaa, että ihan pakko oli välillä lukea ääneen. Murre lisäksi jotenkin pehmentää pahimpia kohtia. Niin ja rikastaa kieltä, kun on niin ihania sanoja.

Välillä, kesken luvun, tartuin puhelimeen ja googletin, kuka tämä päähenkilö oikein oli ja kuka oli tuo eversti. Sitten taas jatkoin lukemista. Nyt, tämän kirjan jälkeen, tekee mieli lukea lisää, vaikkapa joitakin Annikki Kariniemen kirjoja, sillä Rosa Liksomit on jo luettu. Harmi!

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...