Rosa Liksom: Everstinna

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Everstinnaan tartuin suurella odotuksella ja se palkittiin. Luin kirjaa ihan innoissani, suorastaan ahmien. Miksikö, niin siksi, että se on kirjoitettu meänkielellä ja siksi, että Rosa Liksomin teksti kulkee niin liukkaasti.

Everstinna kertoo Annikki Kariniemestä. Lapsesta asti kuljetaan hänen mukanaan, aina siihen asti kunnes ”Huoneessa leijuvat lumihiutaleet”. Kerronta etenee monologimaisesti ja on erittäin elämänmakuista. Kertoja ehtii olla kolme kertaa avioliitossa; pahinta on se eversti.

Rosa Liksom kuvaa ihmisiä erityisen hyvin. Etenkin ihmismieltä, hyvää ja pahaa, ihan sillä lailla kun se ilmenee. Jokainen meistä on erilainen ja käyttäytyy omalla tavallaan. Joillekin ei riitä mikään ja jotkut tyytyvät vähempään.

Se, että lapin murre, meänkieli on mukana, antaa parhaan mausteen tarinalle. Se vaan on niin herkullista luettavaa, että ihan pakko oli välillä lukea ääneen. Murre lisäksi jotenkin pehmentää pahimpia kohtia. Niin ja rikastaa kieltä, kun on niin ihania sanoja.

Välillä, kesken luvun, tartuin puhelimeen ja googletin, kuka tämä päähenkilö oikein oli ja kuka oli tuo eversti. Sitten taas jatkoin lukemista. Nyt, tämän kirjan jälkeen, tekee mieli lukea lisää, vaikkapa joitakin Annikki Kariniemen kirjoja, sillä Rosa Liksomit on jo luettu. Harmi!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...