Romain Puértolas: Fakiiri joka juuttui IKEA-kaappiin

Osta kirja itsellesi

Intialaisen fakiirin piikkivuoteenostoreissu Pariisin IKEA-tavarataloon venähtää vähän ennakoitua pidemmäksi, kun tavaratalossa tapahtuu pieni onnettomuus (johon kirjan otsikkokin suoraan viittaa). Pian fakiiri löytää itsensä rekasta matkalla kohti Britanniaa, mutta koska samasta kyydistä kärähtää muutama sudanilainen pitkänmatkankulkija, karkotetaan koko retkue ensin Barcelonaan, josta fakiirin ihmeellinen matka jatkuu Rooman ja Libyan kautta ties minne. Fakiirin jälkiä seuraa kostonhimoinen romanitaksikuski, jota fakiiri matkansa aluksi hyväntahtoisesti vähän jymäytti.

Ranskalaiselle maahanmuuttoasioissa työskentelevälle Romain Puértolas’lle työ tulee ilmeisesti uniin, sillä hänen esikoisromaaninsa Fakiiri joka juuttui IKEA-kaappiin kertoo sangen eriskummallisen tahattomiin rajanylityksiin johtavan tapahtumasarjan. Täysin höpö siirtolaissatiiri väläyttelee silloin tällöin riviensä välissä hieman vakavampiakin siirtolaispolitiikan kipupisteitä, jossa pieni ihminen on väliin täysin mielivaltaisten päätösten pelinappulana.

Pääosin Fakiiri joka juuttui IKEA-kaappiin on kuitenkin kepeää ja kevyttä luettavaa. Kansainväliseksi menestykseksi noussut romaani on helppolukuinen ja hauska, eikä yllätyskäänteistä todellakaan ole pulaa. Kyllähän tätä suositella voi.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Hauska oli juu. Eniten nauratti intialaisten nimien lausumisohjeet. Kevyttä ja helppoa hellepäivän riippumattolukemista.

  2. Hupaisaa kesälukemista! Nimien ääntämisohjeet olivat tosiaan hervottomia, kiitos myös suomentajalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...