Aloitetaan parilla faktakysymyksellä. Kuinka moni tyttö suorittaa nykyään peruskoulun maailman kaikissa matalan tulotason maissa? 20, 40 vai 60 prosenttia? Entä kuinka monet maailman yksivuotiaista rokotetaan nykyään jotain tautia vastaan? 20, 50 vai 80 prosenttia? Oikeat vastaukset ovat 60 prosenttia ja 80 prosenttia. Mutta miksi sitten media on pullollaan kertomuksia hädästä ja katastrofeista, miksi kaikki tuntuu olevan pielessä?
Mutta kun ei ole. Alkuvuodesta 2017 menehtyneen ruotsalaisen lääkärin ja globaalin terveyden tutkijan Hans Roslingin elämäntyö oli osoittaa, että asiat ovat paremmin kuin luulet. Maailmassa on tapahtunut viimeisten muutamien kymmenien vuosien aikana valtavaa kehitystä, joka on parantanut erityisesti kaikkein köyhimpien elämää. Faktojen maailma on Roslingin kirjallinen testamentti, jonka hän on kirjoittanut yhdessä poikansa Ola Roslingin ja tämän vaimon Anna Rosling Rönnlundin kanssa. Tilastotieteilijät Ola ja Anna ovat Hans Roslingin pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita erityisesti vuonna 2005 perustetun Gapminder-säätiön kautta. Gapminderin agendana on levittää faktatietoisuuden sanomaa ympäri maailman. He tukeutuvat kansainvälisten järjestöjen kuten YK:n ja Maailmanpankin dataan ja tekevät niiden pohjalta selkeitä visualisaatiota, jotka osoittavat maailman olevan parempi paikka nykyään.
Pidän Faktojen maailmaa ja sen ajamaa agendaa hyvin tärkeinä. Rosling toistelee, että vaikka asiat ovat huonosti, ne ovat muuttumassa paremmiksi. Rosling listaa kymmenen vaistomaista reaktiota, joista meidän pitäisi olla tietoisia, kun seuraamme maailmaa ympärillämme. Rosling kertoo myös muutaman peukalosäännön, joilla kuiluvaistoa (havaitaan vain ääripäät), kielteisyysvaistoa, pelkovaistoa, syyttelyvaistoa, hätävaistoa ja niin edelleen vastaan voisi taistella. Useimmiten uteliaisuus ja asioiden selville ottaminen vievät jo pitkälle. Rosling muistuttaa, että asiat ovat useimmiten monimutkaisempia kuin miltä ne ensin näyttävät.
Faktojen maailma saa kokonaisuutena minulta ihan täydet pisteet. Tämä kirja kuuluisi kaikkien kirjahyllyyn.