Jo Walton: Farthing

Farthing

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Farthing on murhamysteeri 1940-luvun lopulta: maaseutukartanolle kokoontuu Britannian politiikan kermaa viikonlopunviettoon ja kas, porukasta yksi heittää henkensä. Syyllinenkin vaikuttaa selvältä – kenties liiankin selvältä. Tarina alkaa rauhallisesti, mutta saa pian enemmän kierroksia.

Kirjasta mielenkiintoisen tekee sen vaihtoehtotodellisuus. Hitler hallitsee mantereella, mutta britit ovat tehneet rauhan Kolmannen valtakunnan kanssa. Murhattu Sir James Thirkie oli juutalaisille vaikeuksia luvanneen rauhansopimuksen pääneuvottelija. Ruumiin rintaan on lyöty puukolla kiinni Daavidin tähti. Kartanon isännän, lordi Eversleyn, tytär Lucy on aikaisemmin järkyttänyt perhettään menemällä naimisiin juutalaisen kanssa. Lucy on miehensä kanssa luonnollisesti paikalla.

Tarina etenee vuoroluvuittain Lucy Kahnin ja Scotland Yardin etsivä Carmichaelin näkökulmista. Tämä tuo tarinankuljetukseen mielenkiintoista väriä ja vaihtelua. Hitaasti alkava juttu kehkeytyy oikein herkulliseksi mysteeriksi. Mukana on myös poliittisia sävyjä, jotka heijastelevat tätä päivää. Jo Walton on kertonut kirjoittaneensa kirjan 17 päivän aikana nykypolitiikan sytyttämän tulenpalavan raivon vallassa. Taustasta huolimatta kirja ei ole liian osoitteleva tai alleviivaava, vaan todellakin varsin tyylikäs tapaus.

Jatko-osa Ha’penny taitaa mennä hankintalistalle, sen verran kiehtova juttu tämä oli.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 295 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...