Annie Proulx: Näin on hyvä : Kertomuksia Wyomingista 3

Näin on hyvä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Proulxin vuonna 2008 ilmestynyt novellikokoelma sisältää samanhenkisiä Wyoming-kertomuksia kuin kokoelmat Maan tomua ja Lyhyt kantama, jonka tunnetuin kertomus on Brokeback Mountain.

Proulxin – vanhan journalistin – kieli on kristallinkirkasta ja sanasivellin pikemmin terävä kuin leveä; miljöö ja henkilöt elävöityvät konkreettisten ja osuvien yksityiskohtien avulla. Niinpä kertomuksiin mahtuu paljon tapahtumista ja sivutarinoita sekä tarkkoja ihmiskuvia. Monesta näistäkin keskimäärin vain 30-sivuisista novelleista voisi varmaan olla kokoillan elokuvaksi.

Wyoming-kertomusten karjatilat kätkevät synkkävireisiä kohtaloita, vaikka Proulxilla on myös oma huumorinsa. Ihmiset ovat niukan toimeentulon, vapaaehtoisten tai pakollisten valintojen ja tiiviin yhteisön varassa tai armoilla. 1800-luvun lopulle sijoittuvan kertomuksen nuori Archie joutuu jättämään raskaana olevan vaimonsa ja hankkimaan työpaikan kohtalokkaaksi osoittautuvalla valheella. 1930-luvun laman ajama nuori farmari Hi lähtee ketkun villihevostenpyytäjän kelkkaan onnettomin seurauksin. Nykypäivään sijoittuvassa tarinassa Markin ja Catlinin mitätön perheriita kääntyy tuhoavaksi kivivyöryksi. Kirjan pisimmässä ja ehkä hienoimmassa novellissa kaikki, mihin äidin hylkäämä Dakotah ryhtyy, tuo onnettomuutta, mutta lopulta Dakotah havahtuu näkemään muidenkin epäonnen.

Wyoming-kertomusten teemana on elämän ankaruus ja oikullisuus. Henkilö historioineen voi kadota rotkoon, erämaahan tai preerian tomuun, ja jälkeen jäävien taakaksi jää hyväksyä, tai uskotella, että kohtalo määräsi näin. Aikajänne ulottuu intiaanien biisoninpyyntirituaaleista GPS-kännyköihin ja Irakin sotaan, mutta yhtä kaikki elämä on arvaamatonta ja silti – ironisesti – fine just the way it is.

Kokoelmassa on myös kolme fantasiatarinaa. Yksi niistä edustaa maagista realismia. Suuren, oudosti käyttäytyvän marunapensaan ympärillä on kuivanmaan Bermudan kolmio. Kahdessa fantasiassa päähenkilöinä ovat Paholainen ja hänen sihteerinsä. Proulx pistää sorkkajalkansa modernisoimaan manalaa maapallolta saaduilla hyvillä ideoilla, kun Kharonin mielestä helvetti olisi hyvä sellaisenaankin, fine just the way it is.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...