Annie Proulx: Laivauutisia

Laivauutisia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Laivauutisista minulle tulee mieleen Lasse Hallströmin elokuva, jota en kuitenkaan ole nähnyt. Nyt kun olen kirjan lukenut, en taida katsoakaan – ainakin kuvauksen perusteella se ottaa melko reippaita vapauksia kirjan sisällön suhteen ja on hyvin vaikea kuvitella Kevin Spacey kirjan nuhjuisen päähenkilön Quoylen paikalle.

Quoyle on melkoinen köntys mieheksi. “Ruho oli kookas, kostea limppu” aloittaa Annie Proulx kuvailun, joka päättyy Quoylen leuan kuvailuun: “Ja se leukahirviö, karmea hylly joka sojotti kasvojen alaosasta”. Työkseen Quoyle päätyy lehtialalle. Hän rakastuu upeaan naiseen, Petaliin, jonka kanssa menee naimisiin ja saa kaksi ihanaa tytärtä.

Petal kuitenkin kyllästyy Quoyleen – ei suurikaan yllätys, Petalin maine huomioiden – ja jättää Quoylen, kuollakseen myöhemmin auto-onnettomuudessa. Quoyle saa vieraakseen Agnis-tädin. Täti houkuttelee yksinhuoltajaksi jääneen miehen muuttamaan sukunsa kotiseuduille Newfoundlandiin, josta Quoylelle löytyy työpaikka omalaatuisesta paikallislehdestä muun muassa laivauutisten parissa.

Ja siitä varsinainen tarina sitten alkaa. Proulx on mestari luomaan hahmoja ja tilanteita, Newfoundlandin omintakeinen hahmokaarti on melkoisen värikästä väkeä. Olosuhteetkin ovat erikoiset, Quoyle ja Agnis-täti kunnostavat suvun vanhaa surkeassa kunnossa olevaa taloa ja tutustuvat paikallisiin piireihin.

Kaikkiaan Laivauutisia on varsin herkullinen kirja. Siinä on erikoista paikallisväriä, kieroa huumoria ja ripaus romantiikkaakin. Paikoin kirja tuntui vähän raskaalta lukea, mutta lopulta se ilahdutti sen verran paljon, että jatkan ehdottomasti Proulxin tuotantoon tutustumista – seuraavaksi sitten vaikkapa Wyoming-novellien pariin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...