Joni Skiftesvik: Finlandia City

Finlandia City

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joni Skiftesvikin juuret ovat Haukiputaan Martinniemessä. Useissa teoksissaan hän on kuvannut Perämeren rantojen elämää realistisesti ja inhimillisellä tarkkuudella. Erityisesti lapsikuvauksessaan hän on onnistunut hienosti. Kuinka paljon tässä kaikessa on ollut faktaa, kuinka paljon fiktiota?

Omaelämäkerrallinen romaani Finlandia City paljastaa, että monilla tapahtumilla on vastineensa todellisuudessa, Skiftesvikin omissa poikavuosissa. Tuulenpesän pako Ruotsiin, Apteekkilaivan metsään haudattu nuorukainen, jopa Lipsauttajien katala Birger Kissa, kuultua ja koettua (ja toki kaunokirjallisuudeksi muunnettua) kaikkineen. Skiftesvik höystää Finlandia Cityä monilla laajahkoilla tekstikatkelmilla aiemmista teoksistaan.

Finlandia City on selvä rinnakkaisteos Skiftesvikin edelliselle romaanille Valkoinen Toyota vei vaimoni (2014), joka keskittyi tuokiokuviin kirjailijan aikuisiältä. Rakennumme siitä, mitä muistamme. Niinpä Finlandia Cityn muistelut, hetket tai elämänkuvat, jolla nimellä Skiftesvik tekstiään luonnehtii, heijastelevat kirjailijan persoonaa: sitä miestä, joka norjalaisen merimiehen ja haukiputaalaisen ahtaajan lapsesta on tullut. Muistomme ovat avainkokemuksia, sattumuksia, yksittäisiä yksityiskohtia. Skiftesvik kertoo ne ulos jälleen omalla tarkkakielisellä tavallaan.

Finlandia City on hyvin rytmitetty, sulavasti etenevä teos. Se on nostalginen ja kaunis kunnianosoitus ahtaajille, trokareille, merimiehille ja muille pienen merenrantataajaman asukeille, omille ja kulkijoille. 1960-luvun alkupuolille pääosin sijoittuvan teoksen maailma on jotenkin ajaton, mutta niinhän vähän toisella kymmenellä olevan pojan maailma kai aina on. Yleensä on kesä, aurinko paistaa. Joni Skiftesvikin ystävälle Finlandia City on varma valinta, ja tohtiipa sitä suositella kenelle tahansa elämänmakuisesta muisteluteoksesta kiinnostuneellekin.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...