Joni Skiftesvik: Finlandia City

Osta kirja itsellesi

Joni Skiftesvikin juuret ovat Haukiputaan Martinniemessä. Useissa teoksissaan hän on kuvannut Perämeren rantojen elämää realistisesti ja inhimillisellä tarkkuudella. Erityisesti lapsikuvauksessaan hän on onnistunut hienosti. Kuinka paljon tässä kaikessa on ollut faktaa, kuinka paljon fiktiota?

Omaelämäkerrallinen romaani Finlandia City paljastaa, että monilla tapahtumilla on vastineensa todellisuudessa, Skiftesvikin omissa poikavuosissa. Tuulenpesän pako Ruotsiin, Apteekkilaivan metsään haudattu nuorukainen, jopa Lipsauttajien katala Birger Kissa, kuultua ja koettua (ja toki kaunokirjallisuudeksi muunnettua) kaikkineen. Skiftesvik höystää Finlandia Cityä monilla laajahkoilla tekstikatkelmilla aiemmista teoksistaan.

Finlandia City on selvä rinnakkaisteos Skiftesvikin edelliselle romaanille Valkoinen Toyota vei vaimoni (2014), joka keskittyi tuokiokuviin kirjailijan aikuisiältä. Rakennumme siitä, mitä muistamme. Niinpä Finlandia Cityn muistelut, hetket tai elämänkuvat, jolla nimellä Skiftesvik tekstiään luonnehtii, heijastelevat kirjailijan persoonaa: sitä miestä, joka norjalaisen merimiehen ja haukiputaalaisen ahtaajan lapsesta on tullut. Muistomme ovat avainkokemuksia, sattumuksia, yksittäisiä yksityiskohtia. Skiftesvik kertoo ne ulos jälleen omalla tarkkakielisellä tavallaan.

Finlandia City on hyvin rytmitetty, sulavasti etenevä teos. Se on nostalginen ja kaunis kunnianosoitus ahtaajille, trokareille, merimiehille ja muille pienen merenrantataajaman asukeille, omille ja kulkijoille. 1960-luvun alkupuolille pääosin sijoittuvan teoksen maailma on jotenkin ajaton, mutta niinhän vähän toisella kymmenellä olevan pojan maailma kai aina on. Yleensä on kesä, aurinko paistaa. Joni Skiftesvikin ystävälle Finladia City on varma valinta, ja tohtiipa sitä suositella kenelle tahansa elämänmakuisesta muisteluteoksesta kiinnostuneellekin.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...