Kristian Borg (toim.): Finnjävlar : Suomiperkeleet Ruotsissa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Maahanmuuttajana tai tuttavallisemmin mamuna olo ei ole helppoa. Kieli ei välttämättä suju monen vuoden asumisen jälkeenkään, eikä omasta kulttuurista kiinnipitämistä uudessa maassa usein katsota hyvällä, ei välttämättä edes sen opettamista omille lapsilleen. Saattaa jopa olla, että joku katsoo maahanmuuttajan poikkeavuuden johtuvan huonommasta geeniperimästä, tai peräti rodullisesta alemmuudesta. Kuulostaa kovin tutulta retoriikalta, vaikka harvemmin sitä on tottunut ajattelemaan, että suomalainenkin on ollut tällaiselle puheelle ihan käypä kohde.

Tätä nykyä Ruotsissa asuu noin 700 000 suomensukuista henkilöä ja kirjassa viisitoista heistä kertoo oman tarinansa ruotsinsuomalaisuuteen liittyen. Tarinoissa on paljon yhteneväisiä elementtejä. Suomalainen tausta on perinteisesti ollut Ruotsissa vahvasti sidoksissa työväenluokkaan ja huonomaineisiin lähiöihin ja niin näissä kertomuksissakin.

Kouluissa pyörittiin pääasiallisesti muiden mamujen kanssa ja se “oikea” keskiluokkalainen ruotsalaisuus siinti tavoittamattomana jossain kaukana horisontissa. Suomalainen tausta on siten ollut monelle yhtä kuin alhainen sosiaalinen asema, jota on ollut syytä hävetä ja piilottaa mahdollisimman hyvin.

Mollipainotteisimmat tarinat sijoittuvat ajallisesti enimmäkseen aikaan ennen 1990-lukua, tuoreimmat muistelut eivät sentään ole aivan yhtä synkkäsävyisiä. Kirja olisi silti mielestäni hyötynyt suuremmasta ja monipuolisemmasta kertojien määrästä, sillä nyt kirja kärsii hieman yksipuoleisesta näkökulmasta.

Toki kirjaan on varmasti ihan tietoisesti haluttu valita kertomuksia nimenomaan ihmisiltä, jotka ovat kokeneet finnjävlar todellisuuden omakseen. Kuitenkin ottaen huomioon miten vähän sellaista kirjallisuutta on, jossa ruotsinsuomalaiset pääsevät ryhmänä ääneen, on sääli, että valittu näkökulma on niin selkeästi homogeeninen.

Yhtä kaikki erittäin mielenkiintoinen kirja, joka herättää halun lukea enemmänkin Ruotsin suurimmasta vähemmistöstä, ja ehkä pistää myös miettimään muutaman ajatuksen kokonaisen väestöryhmän stereotypisoinnin mielekkyydestä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...