Sheri Tepper: The Fresco

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

The Fresco kertoo sci-fin suosikkiaiheesta: avaruusolennoista, jotka saapuvat Maahan omine tarkoitusperineen ja tuoden mukanaan ylivertaisen teknologiansa. Tällä kertaa tosin ET:iden aikomukset vaikuttavat todella vilpittömiltä. Tietenkään kaikki ei ole näin yksinkertaista: kaikenlaisia vastuksia ja epäilyksiä tulee tielle matkalla parempaan maailmaan. Jotain yhteistä Frescolla on Arthur C. Clarken Lapsuuden lopun kanssa.

Itse juoni ei ainakaan minua temmannut mukaansa vauhdikkuudellaan tai omaperäisyydellään. Kirjan ansiot eivät olekaan siinä, että lukija johdatellaan läpi moninaisten avaruusolentojen lajien kotiplaneetoiden ja perehdytetään niiden kulttuureihin, vaan se, mitä Tepper tahtoo täysin ulkopuolisten vierailijoiden kautta osoittaa meille itsellemme omasta maailmastamme (ja amerikkalaisesta yhteiskunnasta). Huutia saavat niin muslimien käsitys naisten asemasta kuin alkoholistit ja tupakoijat, sekä Yhdysvaltojen huumepolitiikka, NRA, koulunsa kesken jättäneet ja abortinvastustajat. Tepper onnistuu myös huipentamaan loppuratkaisun sangen hykerryttäväksi: jännitys säilyy aivan viimeiselle riville asti.

Kissa on todella nostettu pöydälle, ja mielikuvituksellisilla tavoilla ystävälliset muukalaiset selvittävät ihmislajin ongelmia. On kuitenkin lähinnä masentava ajatus, että ihmisten ongelmat eivät ratkea kuin avaruusolentojen keinoilla. Lukiessa sopii pohtia, millä oikeudella ylivertainen, vieras rotu oikein ottaa toisen valvontaansa sangen laajassa mittakaavassa, vaikka tarkoitus olisikin yksinomaan hyvä. Onko se vain näennäisen hyvä?

Nähdäkseni vuonna 2000 ilmestynyttä teosta ei ole ainakaan vielä suomennettu, mutta englanniksi lukeminen ei todellakaan ole haitta. Päinvastoin, englannin sukupuolet erottelevat persoonapronominit luovat olennaisella tavalla taustan avaruusolentojen oman sukupuolijärjestelmän ja yhteiskunnan ymmärtämiselle, ja näin maallikkona rohkenen arvata, että tämä on yksi suuri syy, miksi suomentamiseen ei ole ryhdytty.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Kommentti

  1. Höh, meinasin tästä jo kirjoittaa vinkkiä, mutta muistin, että jonkun Tepperin olit vinkannut ja sehän se. Hyvä kirja, omalla kierolla tavallaan melkoinen hyvänmielen romaani.

    ”Wicked wish fulfillment”, sanoo takakannen arvostelusitaatti ja sitäpä juuri: Tepper on kirjoittanut kirjan, jossa ET:t tulevat ja pistävät kaikki huonosti olevat asiat ojennukseen. Näkökulma on aika feministinen, mikä ei tietysti Tepperiltä suuresti yllättänyt.

    Chiddy ja Vess olivat mainioita tyyppejä. Loppuratkaisu oli kieltämättä hieno ja viimeinen lause paljasti ratkaisun elegantisti. Pro-life-poliitikkojen kohtalo oli jotenkin syvän oikeudenmukainen.

    Tykkäsin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...