Peter Shotwell: Go! : More Than a Game

Go! : More Than a Game

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ikivanha aasialainen lautapeli go on hieno peli, josta on yllättävän vähän kirjallisuutta saatavilla edes englanniksi. Kirjoja on toki paljon, mutta ne ovat enimmäkseen pelin opiskeluun tarkoitettuja tehtäväkokoelmia. Pelin historiaa taustoittavia teoksia on vaikea löytää; ne muutamat, joita olen onnistunut tunnistamaan, ovat vanhoja ja aikaa sitten loppuunmyytyjä.

Peter Shotwellin Go! More Than a Game olikin ilahduttava löytö. Tässä on gota käsittelevä kirja, jossa on muutakin kuin alkeisoppia ja tehtäviä. Kirjan pääsisältöä on toki pelin alkeiden opettaminen ja sen Shotwell tekee kunnialla, joskin paikoin hieman yllättävin valinnoin – joitain perusasioita käsitellään hämmentävän nopeasti. Toisaalta Shotwell käyttää paljon aikaa esimerkkipelien analysoimiseen suhtkoht helppotajuisella tasolla, mikä auttaa ymmärtämään gon pelaamisen ajatusmaailmaa hienosti.

Kirjan viides osa, ”Further Explorations in Go” on se kiinnostavin. Shotwell esittelee pelin historiaa varsin laajasti ja nostaa sitten esiin pelin vaikutuksia länsimaiseen tieteeseen ja aasialaiseen liike-elämään. Kirja käsittelee taolaisten 36 strategian sovellutuksia gossa, joskin valtaosa tästä sisällöstä on poistettu kirjasta sen uudessa painoksessa. Poistetun sisällön luvataan löytyvän American Go Associationin sivuilta, mutta valitettavasti näin ei enää ole.

Kirja ilmestyi alunperin vuonna 2003 ja vuonna 2010 siitä ilmestyi uusittu painos (eri painoksilla on sama ISBN, mikä on törkeää). Uusitussa painoksessa on otettu mukaan uusimpia kehityskulkuja tietokonegossa. Valitettavasti vuonna 2010 ilmestynyt kirja on tässä kohden jo auttamattomasti vanhentunut.

Mielenkiintoisia ovat kuitenkin kirjan esittelemät tutkimustulokset teoriassa mahdollisten erilaisten go-pelien lukumäärästä. Sanonnan mukaan ”mahdollisia go-pelejä on enemmän kuin atomeja maailmankaikkeudessa”, mutta tämäkin on roimasti alakanttiin. Jos verrataan gota ja šakkia, go-pelien lukumäärässä on enemmän numeroita kuin šakkipelejä on ylipäänsä. Go-laudalla on laskelmien mukaan 2×10170 erilaista laillista tilannetta; pelien määrä on sitten moninkertaisesti suurempi kuin tämä.

Go! More Than a Game on kelpo teos, jos haluaa perehtyä gon maailmaan. Perusteiden opettelemiseen on ytimekkäämpiäkin esityksiä, mutta toisaalta Shotwellin pelianalyyseistä saa hyvin käsitystä siitä, miltä gon pelaaminen näyttää. 

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 244 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...