Patrick Modiano: Hämärien puotien kuja

Hämärien puotien kuja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Eipä mennyt vuoden 2014 nobelistin julkaisemisesta monta minuuttia, kun Hämärien puotien kuja oli jo varauksessa. Onneksi olin nopea, näköjään muutama muukin havitteli Tampereen kirjaston ainoaa kappaletta. Nobelistivalinta tuli hivenen puskasta, Suomessakin ne muutama Modiano-suomennos 1970- ja 1980-luvuilta ovat päätyneet pääasiassa kirjastojen varastoihin. En varmasti ollut ainoa, joka kuuli Modianosta ensimmäistä kertaa palkinnon julkistuksessa.

Hämärien puotien kuja on Modianon perusmateriaalia: se kertoo ihmisestä, joka etsii identiteettiään. Lukemani perusteella Modiano pyörittelee tätä teemaa useimmissa kirjoissaan. Päähenkilö Guy Roland on keski-ikäinen mies, joka on työskennellyt yksityisetsivänä. Hänen nykyinen henkilöllisyytensä on väärennös, sillä hän menetti muistinsa toisen maailmansodan aikana. Nyt hänen työnantajansa vetäytyy eläkkeelle Nizzaan ja Roland aloittaa oman henkilöllisyytensä selvittämisen.

Selvitystyö saa alkunsa Paul Sonachitzéstä ja tämän kollegasta Jean Heurteur’sta. Nämä muistavat, että Roland liikkui Tanagran aikoihin Stioppan seurassa. Heurteur on sattumoisin nähnyt lehdessä kuolinilmoituksen, jossa mainitaan Stioppa de Djagoriew’n nimi, joten Roland lähtee etsimään käsiinsä Stioppan – ja niin kadonneen identiteetin arvoitus alkaa pikkuhiljaa ratketa, kun yksi vihje johtaa toiseen ja niin edelleen. Loppu vain jätti ainakin minut vähän tyytymättömäksi, ikään kuin kirjailija olisi vain ajautunut tarinansa äärestä. Kunnollinen lopetus jäi tekemättä. Mutta ehkä se kuuluu kadonneen identiteetin mysteeriin.

Kirjasta on tulossa luonnollisesti pikavauhtia uusi painos.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 235 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...