Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

He eivät tiedä mitä tekevät

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jussi Valtonen kuuluu aivan suosikkikirjailijoideni kärkeen. Niinpä nyt, kun hänen edellinen romaaninsa Siipien kantamat on ehtinyt jo seitsemänvuotiaaksi, olikin korkea aika saada uutta Valtosta luettavaksi. He eivät tiedä mitä tekevät on selvästi kunnianhimoisin kappale Jussi Valtosen tähänastisesta tuotannosta.

Pääosassa on Joe, baltimorelainen neurobiologian professori, joka joutuu tutkimuksessaan hyödyntämään eläinkokeita. Hyvin uraorientoitunutta huippututkijaa saatetaan pitää jo lähes Nobel-kandidaattina. Eräänä päivänä Joen laboratorioon hyökätään, eikä häirintä suinkaan jää tähän. Joen yksityisyyttä ja kotirauhaa loukataan toistuvasti niin, että hänen on alettava tosissaan ajatella perheensä turvallisuutta.

Niin, perhe. Amerikassa Joella on vaimo ja kaksi teini-ikäistä tytärtä. Mutta heidän lisäkseen mukana on myös Samuel, Joen poika lyhyestä avioliitosta Suomessa. Joe ei ole tavannut poikaansa pariinkymmeneen vuoteen, mutta nyt näyttää siltä, että poika on tulossa tapaamaan isäänsä. Samuel on loistavan ylioppilastodistuksen jälkeen ajautunut elämässään sivuraiteelle ja radikalisoitunut eläinaktivistien nettifoorumeilla. Onko pojalla mitään hyvää mielessään?

He eivät tiedä mitä tekevät on monimutkainen, moniääninen romaani. Valtonen kertoo tarinansa niin Joen kuin Samuelinkin kautta. Pienemmässä, mutta kuitenkin merkittävässä osassa on myös Samuelin äiti, Alina, ja hänen uusi perheensä. Kirjan hieman hitaassa käynnistysvaiheessa Valtonen luo viisaasti kontrasteja Joen edustaman “tiedeuskovaisuuden” ja toisinajattelevien välille. Myös amerikkalaisen ja eurooppalaisen (ja toki erityisesti suomalaisen) elämäntavan eroavaisuuksia Valtonen vertailee ahkerasti. Valtosen kaikki hahmot, hyveineen ja puutteineen, ovat todellisen tuntuisia – ehkä tahallisen karikatyyrimäistä Alinan Henri-puolisoa lukuun ottamatta – ja heidän kohtaloistaan alkaa oikeasti välittää.

Jussi Valtonen kurottaa tiiliskiven paksuisella romaanillaan korkealle, ja vaikka ennakko-odotukseni olivatkin poikkeuksellisen suuret, onnistuu Valtonen suurimmalta osin myös lunastamaan ne. He eivät tiedä mitä tekevät on vahvasti ajassamme ja ilmiöissämme kiinni oleva romaani, jonka osin dystopinen kova teknomaailma on ehkä lähempänä kuin arvaammekaan. Kirjavinkit antaa Jussi Valtoselle jälleen yhden ison suosituksen.

He eivät tiedä mitä tekevät voitti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2014.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...