Dinosaureeni

Sami Oskari Lahtinen: Dinosaureeni

Jussin isä kuolee, eikä Jussi osaa surra tätä. Tuhkien sirottelun Kymijokeen pitäisi olla kaunis hetki, mutta se ei tunnu miltään. Jussi alkaa kirjoittamaan novelleja etsiäkseen isäänsä lapsuudenmuistoistaan. Naapurista löytyy kirjailija, joka arvioi Jussin tekstejä ja kannustaa tätä kulkemaan kohti sitä romaania, jota Jussi kirjailijan mielestä to... Lue koko vinkki »
Kiirehdi rakkain

Alex Schulman: Kiirehdi rakkain

Jos on lukenut kaikki Alex Schulmanin suomennetut teokset, on pakko jatkaa ja mikä ilahduttavinta, tämä kirja oli taas ihan mahtava elämys. Kiirehdi rakkain on kirjan nimi, joka tulee Tove Janssonin sanoittamasta Syyslaulusta. Väkisinkin se alkaa soimaan päässä ja korvissa, kun sanoo kirjan nimen ääneen. Alex Schulman on kirjoittanut monta ... Lue koko vinkki »
Kaikki isäni tavarat

Riku Siivonen: Kaikki isäni tavarat

"--- huumeilla voi tuhota elämänsä, mutta toisaalta niin voi myös tuhota sielunsa menemällä viestintätoimistoon muutosagentiksi." Raiteen vieressä ajelua on keski-ikään ehtineen viestintämiehen elämä ollut: avioeroa, pelivelkoja, huumeita, lääkitystä, mielisairaalaa, terapiaa. Matkalla maalle huumeratti. Matkakohteena isältä perinnöksi jäänyt tu... Lue koko vinkki »
Hämmästys

Richard Powers: Hämmästys

Richard Powers on pitkän linjan kirjailija, jonka ensimmäinen romaani Three Farmers on Their Way to a Dance ilmestyi jo vuonna 1985. Palkintoraatien suosiosta nauttinut Powers tuli suomalaisille tutuksi, kun vuonna 2003 ilmestynyt The Time of Our Singing ilmestyi suomeksi nimellä Laulut joita lauloimme vuonna 2008. Gummerus julkaisi heti perään Mui... Lue koko vinkki »
Yö kuuluu meille

Mariana Enriquez: Yö kuuluu meille

Viime vuonna ilmestyi ensimmäinen suomennos Mariana Enríquezilta, kun saimme nautittavaksemme novellikokoelman Mitä liekit meiltä veivät. Sen kauhunovellit hyödynsivät Argentiinan kipeää lähihistoriaa ja erilaisia kauhuaineksia. Kokoelma sai Suomessakin hyvän vastaanoton, muun muassa parhaan suomennetun teoksen Jarl Hellemann -palkinnon. Nyt novell... Lue koko vinkki »
Eläköön, Mikko Mallikas!

Gunilla Bergström: Eläköön, Mikko Mallikas! : neljä tarinaa ystävyydestä

Mikko Mallikkaan ystäviä hemmotellaan. Jo kaksi kokoelmaa vuoden sisällä. Vuoden varmasti luetuimmat kirjat meidän perheessämme ovat tässä. Eläköön, Mikko Mallikas! kokoaa kansiensa väliin neljä tarinaa ystävyydestä. Kolme Mikko Mallikas -klassikkoa ja yhden tarinan Millasta, Mikon hyvästä ystävästä. Tarinoita yhdistävänä teemana on tällä kertaa... Lue koko vinkki »
Kuka tappoi isäni

Édouard Louis: Kuka tappoi isäni

Omaelämäkerrallisella esikoisteoksellaan Ei enää Eddy suurta huomiota saanut ranskalaiskirjailija Édouard Louis jatkaa tiiviiden kertomusten parissa. Pienoisromaanissa Kuka tappoi isäni keskiössä on kirjailijan isä, joka vaikean työtapaturman jälkeen ajautuu yhteiskunnan laitimmaiselle sivuraiteelle, päättäjien silmissä hylkiöksi. Édouard Louis... Lue koko vinkki »
Mitä meistä jää

Bryan Washington: Mitä meistä jää

Yhdysvaltalaisen Bryan Washingtonin esikoisromaani kertoo perhesuhteista, saaduista ja itse luoduista. Sen pääosassa on Houstonissa asuvat Benson ja Mike, ja alkuasetelma on vähintäänkin epätavallinen. Benson on tummaihoinen ja Mike japanilainen. Miken vanhemmat asuivat aikoinaan Houstonissa, mutta ensin Japaniin lähti isä ja sitten äiti, eikä Mike... Lue koko vinkki »
Yksi huone kylmillään

Kyösti Mäkinen: Yksi huone kylmillään

- Jumala kutsu mua, humalainen isä selittää ulkona pimeässä.- Älä hulluja puhu! Millon?- Äskön justiinsa ja öylönki.- Et sää päivällä miteän sanonu.- Unehtu. Mutta ny lähetää kahteen mieheen Puuppose Hilman ja Valten luo. Siinäpä sitä kieltä ja murretta kerrakseen kaluttavaksi. Jämsäläistä, kuulemma. Ihastuin vaikka ikinä en ole ääneen kuullut. ... Lue koko vinkki »
Factory Summers

Guy Delisle: Factory Summers

Guy Delisle muistetaan parhaiten suosituista matkakertomuksistaan, joten muistelma nuoruuden kesätöistä paperitehtaalla tulee hieman yllätyksenä. Loppujen lopuksi ero hänen aikaisempiin teoksiin ei kuitenkaan ole suuri, sillä myös Factory Summers on eräänlainen matkakertomus - kohde vain on tällä kertaa konservatiivinen miehuuden linnake, jossa nai... Lue koko vinkki »
Kansallispuistojen kutsu

Tomi Kontio: Kansallispuistojen kutsu

"Minä haluan Luirojärvelle saunomaan", totesi Tomi Kontion poika isän kertoessa kokemuksistaan Saariselän reissulta. Tuon lauseen jälkeen he aloittivat yhteisen retkeilyn kansallispuistoissa kulkien koko ajan kauemmas - päätyen lopulta Luirojärven saunan lauteille. Tuosta matkasta kertoo Kansallispuistojen kutsu. Kansallispuistoista on julkaistu... Lue koko vinkki »
Mikko Mallikkaan salaiset maailmat

Gunilla Bergström: Mikko Mallikkaan salaiset maailmat : kolme klassikkotarinaa

Oi että, miten tykkäänkään Mikko Mallikkaasta! Tuosta pienestä ruotsalaispojasta, iältään jotakin neljän ja seitsemän välillä. Ja hänen ajoittaisesta oikkuilustaan, vaikka jos totta puhutaan, hän on oikeastaan äärimmäisen kiltti. Ja kekseliäs. Silloin tällöin hän saattaa hiukan jymäyttää isää, mutta niinhän se pitää ollakin, isät ovat tehty juuri s... Lue koko vinkki »

Otto Gabrielsson: Rikkaruoho : viimeinen kirje isälle

Pienestä vinkistä otin vaarin ja tutustuin tähän kirjaan ja olihan siihen sitten syynsäkin. En koskaan oikein ollut innostunut Jörn Donnerista (1933–2020), mutta jotain hyvää hän sai aikaan, sillä hänen poikiensa kirjat ovat todella mielenkiintoisia. Nyt siis oli Otto Gabrielssonin vuoro. Viimeinen kirje isälle on rankkaa tilitystä. Hän purkautu... Lue koko vinkki »

Antti Rönkä ja Petri Tamminen: Silloin tällöin onnellinen

Petri Tamminen kirjoittaa opiskelemaan lähteneelle pojalleen sähköpostia: ”Mitä sinulle Antti nyt kuuluu?” Kysymyksestä saa alkunsa isän ja pojan sähköpostikirjeenvaihto ja sen pohjalta syntynyt kirja, Silloin tällöin onnellinen. Kirjassa kohtaavat paitsi isä ja poika myös kaksi kirjailijaa, jo pitkän uran tehnyt isä ja esikoiskirjaansa työstävä po... Lue koko vinkki »
Toivo ja talviyö

Benji Davies: Toivo ja talviyö

Toivo ja talviyö jatkaa ihastuttavalla tavalla pienen Toivo-pojan tarinaa, joka alkoi muutamia vuosia sitten teoksessa Toivo ja valas. Toivo elää kalastajaisänsä sekä kuuden kissansa kanssa meren rannalla. Päivisin Toivo viettää melko paljon aikaa itsekseen, sillä isän on tehtävä työtään, narrattava kalaa, kaukana meren aalloilla. Aina talven ra... Lue koko vinkki »
Poromafia

Mikko-Pekka Heikkinen: Poromafia

Nelihangan mahtisuku on hallinnut kovin ottein Utsjoen poromiesten laitumia jo monen sukupolven ajan. Perheen pää Jonás-Guhtur on tottunut saamaan tahtonsa läpi tarvittaessa keinolla millä hyvänsä. Mutta nyt ikääntyvä nokkamies johtokuntineen on ennennäkemättömän haasteen edessä: oma esikoispoika Jouni-Sammeli on kääntynyt isäänsä ja tämän organis... Lue koko vinkki »

Antti Hyry: Isä ja poika

Lukija tempaistaan Isän ja pojan käänteisiin välittömästi. Antti Hyry ei selvästikään tarjoile mitään tarkkaan harkittua draaman kaarta, vaan ottaa lukijan kulkemaan elämän sivussa, kuljettaa mukana aikansa ja jättää sitten kyydistä. Tapahtumat sijoittuvat suunnilleen joulunaikaan, joskus vähän sotavuosien jälkeen. Päähenkilö Pauli on 13-vuotias... Lue koko vinkki »
Kaivos

Antti Tuomainen: Kaivos

Kun avaa tämän kirjan, sen ensimmäinen luku on niin hyytävä, että ei ole enää vaihtoehtoja. On pakko jatkaa. Kun on saanut nielaistua ja siirryttyä seuraavaan lukuun, lukijalle aletaan valaista hiukan missä ollaan ja kenen kanssa. Janne Vuori on työlleen omistautunut toimittaja, joka saa tutkittavakseen jutun, joka koskee kaivosta, juuri sitä Ka... Lue koko vinkki »
Aamu meren rannalla

Claes Andersson: Aamu meren rannalla : sisäänhengitys, uloshengitys

Claes Anderssonin uudessa kokoelmassa vaihtelevat niin tunteet, aika kuin mittasuhteet. Se on kuin kävelisi huoneessa, joka on välillä omassa asunnossa, välillä ulkona suuressa maailmassa ja välillä omassa päässä. Toistuvia teemoja ovat lapsuus, isäsuhde sekä päivän uutisten aiheuttamat huomiot ja tunnereaktiot. Taide ja jalkapallo taas ovat kui... Lue koko vinkki »