Jussi Valtonen: Siipien kantamat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Helsinkiläisessä lukiossa äidinkieltä ja kirjallisuutta opettavan keski-ikäisen Juhanin tunne-elämä menee sekaisin, kun lukioon tulee toiselle luokalle uusi oppilas, Marianne. Marianne on muiden opiskelijoiden joukosta poikkeava varhaiskypsä teinityttö, lahjakas kirjoittaja, vieläpä erityisen innostunut Juhanin vaativasta opetuksesta. Ja muutenkin tyrmäävä nuori nainen. Juhanin oma avioliitto on päättynyt jonkin aikaa sitten, ja seurana on vain vanheneva ja sairas koira. Jussi Valtosen toinen romaani Siipien kantamat käsittelee hyvin vaikeita aiheita.

Opettaja rakastuu oppilaaseen, eikä tiedä, mitä hänen pitäisi tunteidensa kanssa tehdä. Oppilas rakastuu opettajaan — vai rakastuuko, kiintyy, ihastuu? Miten kuvailla sitä mutkikasta yhteyttä, joka Juhanin ja Mariannen välille kuroutuu, mikä on oikea ilmaus niille omituisille tuntemuksille, ja reaktioille, jotka sitovat kahta ihmistä toisiinsa? Vaikka mitään ei julkisesti paljastetakaan, leviävät koulussa tietenkin juorut sekä opettajainhuoneen että käytävien puolella, ja nimetön loanheitto on välillä varsin tökeröäkin. Juhani on tuskainen, epätietoinen ja epätoivoinen. Marianne taas on välillä huoleton, itsevarma, normaali hauskaa pitävä teini, mutta välillä jotain aivan muuta kuin 17-vuotias rikkaan perheen tyttö.

Jussi Valtonen hätkähdytti minua aiemmin loistavalla Vesiseinänovellikokoelmallaan, ja nyt vaativasta aiheesta on syntynyt kaunis, älykäs ja herkkä, jos kohta alakuloinen, romaani tulvillaan pakahtumaisillaan olevaa tunnetta ja voimakasta läsnäoloa. Valtosen kielenkäyttö on rikasta, täynnään pieniä kuivan huumorin sivalluksia keskellä surullista pohjavirettä. Siipien kantamat sementoi Jussi Valtosen asemaa suosikkikirjoittajieni joukossa. Suosittelen erittäin lämpimästi!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...