Sara La Fountain: Healthy kitchen : hyvää oloa keittiöstä

Healthy Kitchen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sara La Fountain, ruokakirjailija sekä -kolumnisti ja matkusteleva tv-kokki, on urallaan laatinut jo useamman keittokirjan. Niistä ensimmäinen, à la Sara, palkittiin ilmestymistään seuranneena vuonna 2006 Gourmand World Cookbook Awards -kilpailussa uuden tulokkaan luokassa. Omakohtaisesti en kuitenkaan ole tätä ennen Saran kirjoihin pahemmin tutustunut, saati toteuttanut hänen reseptiikkaansa. Nyt tapahtuneen ensikosketuksen myötä voisin hyvin perehtyä myös hänen vanhempaan tuotantoonsa.

Mitä Healthy kitchen -teokseen tulee on minun heti ensi alkuun kommentoitava sen tuoreen kaunista vuodenkiertoon mukautuvaa ulkonäköä; se houkuttelee ohikulkijan tarttumaan itseensä ja opuksen avattuaan miltei lukija kuin lukija – uskaltaisin väittää – unohtuu selailemaan sitä toviksi jos toiseksikin. Kaiken kaikkiaan siis tekijänsä näköinen teos.

Entäpä sitten Saran reseptiikka ja kirjan toimivuus ylipäätään? Tässä kohtaa mielipiteeni on vielä hiukan keskeneräinen, mutta todettakoon, että tähän mennessä olen kokeilujeni puitteissa löytänyt niin hyvää – enemmän – kuin huonompaakin sanottavaa. Aloitetaan hyvistä uutisista: valmistamani broilerinjauhelihapihvit, Fresh earth smoothie sekä muutamat salaatit, kuten maalaissalaatti, olivat erittäin maukkaita. Ohjeet sisältävät runsaasti mausteita laajalta skaalalta ja kirjan edetessä kalenterivuoden mukaisesti tammikuusta aina joulukuuhun saakka myös reseptien makumaailmat on suunniteltu vuodenaikoihin sopiviksi. Uskoisinkin kirjan kätkevän kansiensa väliin lähes jokaiselle jotakin huolimatta siitä puhutaanko intohimoisesta kasvissyöjästä, henkilöstä joka mieluummin löytää lautaseltaan palasen paistia tai ehkä hänestä, jonka ruoanlaitto perustuu ajatukseen: blenderiin-sekoitus-nautinta. Itse asiassa tästä kirjasta hyötyäkseen ei tarvitse välittää ruoanlaitosta ollenkaan; se sisältää nimittäin ohjeita niin ikään saippuoiden, kasvonaamioiden, kuorintavoiteiden sekä kynttilöiden tekoon. Kätevää.

Entäpä se toinen puoli sitten, ne hiukan epämaukkaammat esitykset? Tässäkään kohtaa en oikeastaan lähtisi syyttelemään epäonnistumisistani reseptejä tai niiden laatijaa. Totean vain ohimennen, että eräät kokeilut kirjan parissa opettivat minulle, että minä ja siippani emme välitä suuremmin eräistä Saran suuresti suosimista mausteista, kuten juustokuminasta ja garam masalasta, ja voimme suosiolla jättää tämän makumaailman reseptit toisten tehtäväksi – ja syötäväksi.

Siis suositukseni tälle oivalle (lahja)kirjalle. Kyllä Saran terveellisessä keittiössä aina yhden ruokavuoden viettää.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaisan haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...